Grilla grönare del 1 – Rökig Portabelloburgare med karamelliserad lök

Det finns ett stort intresse kring att grilla grönare men många känner sig lite osäkra och det tänkte vi råda bot på! Nu är vi kanske inte experter själva på detta så därför kontaktade vi våra vänner på tidningen VEGO (som alla bör prenumerera på) och inte vem som helst utan en av Sveriges bästa och trevligaste vegoprofiler, matkreatör och chefsredaktör, Mattias Kristiansson som hjälpte oss med tre fantastiska recept som kommer här i en tre veckor lång serie om att grilla grönare.

Cameleon Malbec

Art.nr. 658101

Cameleon Malbec

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Karaktär: Doften är kryddig och fruktig. Smaken är ihållande med en djup frukt och en behaglig rökighet med inslag av mörka bär, viol sötlakrits och vanilj. Vinet har en viss ekfatskaraktär för att förbättra strukturen. Läs mer…


89 kr

Du behöver

Rökig marinad

1 dl ketchup
1 tsk chipotlepasta
2 msk farinsocker
1 msk vitvinsvinäger
2 tsk rökt paprikapulver
½ tsk cayennepeppar
1 tsk salt

Karamelliserad lök

3 gula lökar, fint skivade
2 msk rapsolja eller smör, t ex mjölkfritt
2 tsk ljust muscovadosocker
1 ½ dl ljus öl eller vatten

Till servering

4 hamburgerbröd
salladsblad
skivad tomat
skivad rödlök

Burgarna

4 stora portabellosvampar

 

Portabelloburgare är en riktig vegoklassiker och det är minsann inte svårt att förstå varför. Den väldigt ”köttiga” svampen passar strålande med rökiga toner. Och du, den här karamelliserade löken kommer att bli en favorit på sommarens alla fester. Vrålgod!

Gör så här:

Vrid bort foten på svamparna och lägg ner hattarna i en form eller djup tallrik.

Rökig marinad
Blanda ihop ketchup, chipotlepasta, farinsocker, vitvinsvinäger, rökt paprikapulver, cayennepeppar och salt i en skål. Kleta ut ungefär hälften på portabellosvamparna. Vänd runt så att de täcks helt. Låt marinera i minst 30 minuter.
Lägg svamparna på grillen och grilla tills de har fått fina ränder.

Karamelliserad lök
Fräs den gula löken i oljan på medelhög värme tills den mjuknar och får fint med färg. Det här tar ungefär 15 minuter.
Strö över sockret och låt fräsa i 1 minut till. Häll på ölet eller vattnet och låt koka in. När löken är riktigt mjuk är den klar.

Grilla hamburgerbröden lätt.
Fyll med portabellosvampar och ringla över den resterande marinaden. Toppa med sallad, tomat, rödlök och karamelliserad lök.

 

Till denna härliga burgare rekommenderar vi det ekologiska vinet Cameleon Malbec från Argentina. Det finns både på hel och halvflaska samt på bag in box!

Låt det smaka!

 


Föregående inlägg