Kalvrygg med ragu på druvor, svamp, tvärnöskinka och rosmarin
Art.nr.
Du behöver
Kött
600g kalvrygg/biff
Rivet citronskal från en citron
1 kvist färsk rosmarin
Tillbehör:
150g vindruvor.
50g bladpersilja
1 msk färsk chili/spansk peppar
200g svamp efter tycke och tillgång
1 schalottenlök
100g tvärnöskinka (torka skinka)
Ris
Sås
Resterna ifrån när du putsat köttet.
2 st schalottenlökar
20g färsk timjan
1 kvist rosmarin
2 klyftor vitlök
4 dl vitt vin
5 dl kalv/köttbuljong. Det går bra med buljong/tärning
1,5 dl vatten
1 dl grädde
Det här är en maträtt som jag kan äta flera gånger i veckan. Det är även en maträtt som fungerar utmärkt som matlåda dagen efter. En gryta av det lite lyxigare slaget.
Kom ihåg att läsa igenom hela receptet innan du börjar. Förbered så mycket du kan genom att hacka de grönsaker som ska vara hackade innan du börjar med själva matlagningen. Ett tips är att försöka att ha ordning när du sen börjar laga. Det du inte behöver ha framme kan du stoppa tillbaka där det ska stå.
Så här gör du
Putsa köttet från senor och fett. Spara till när du ska göra såsen. Strimla köttet. Ställ undan.
Skär grönsakerna till såsen i lite större bitar. Stek på det du skar bort från köttet så att det får färg. Lägg ner grönsakerna och örterna och låt det stekas på. Slå på det vita vinet och låt det koka. Reducera tills du har ca 1,5 dl vätska. Sila av grönsakerna. Slå på buljongen och låt det nu reducera tills du har hälften av vätskan. Slå på grädden och vattnet.
När såsen kokar.
Stek på köttet så att det får färg. Det får inte steka för länge. När det fått färg så häller du ner det i en gryta. Koka ris
När du har 10 minuter kvar på såsen så kan du börja steka på tillbehören. Fräs lök och chili i en stekpanna. Slå på svampen och stek på hög värme. I med skinka och persilja. Det sista du gör precis innan det är klart är att lägga i vindruvorna.
Häll såsen och tillbehören över köttet och rör om. Smaka av med salt och peppar.
Servera med ris.