Systembolagets första tunisiska vin!

Den första september lanserar Vinia vinet Clos de Carthage i Systembolagets fasta sortiment. Vinet lanseras i segmentet Premium BCDE. Vinet Clos de Carthage är det första tunisiska vinet i Systembolagets fasta sortiment.

Vinet Clos de Carthage härstammar från odlingsområdet AOC Mornag i norra Tunisien. Regionen kallas även ”Cap Bon” som betyder ”Tunisiens trädgård” och refererar till områdets frodiga växtlighet. Producenten Ceptunes som står bakom vinet är lokaliserade i staden Grombalia, ca tre mil söder om Kartago, flertalet av producentens vingårdar och vineriet ligger även utmed Grombalias sluttningar.

Historia

Vinodling kom till tunisien tillsammans med fenicierna för ca 3000 år sedan och ett av de första skriftliga bevisen finns att hitta i en agronomisk avhandling av en man vid namn Mogon, ett par hundra år innan vår moderna tideräknings början. Det är lätt att se hur de tidiga fenicierna skickligt navigerad kring medelhavet och spred kunskap om vin och olivodling. Därefter kom Kartagerna, romarna, ottomanerna, (som visserligen förbjöd vinodling), och sedan fransmännen för att tillslut själv styras av tunisierna och som genom en återuppstådd ny version av Hannibal, redo att spridas över världen i detta nya millenium.

Fransmännens inverkan på vinerna är stor vilket även känns igen vid en provning av Clos de Carthage, men kopplingen har ett historiskt djup. Under slutet av 1800-talet då phylloxera (vinlusen) härjade i Europa gjorde fransmännen Tunisien till ett av de ledande vinproducerande länderna följt av Algeriet och Marocko. Många tunisiska vinodlare var inte sena på att ta tillvara på denna affärsmöjlighet och de blickade till stor del på vinodlarna i Languedoc och Provence.

Så på ett sätt är det fel att kalla tunisiskt vin för ”nya världen viner” med dess speciella plats i vincivilisationens vagga.

Tunisisk vinodling är idag relativt liten med en odlingsareal om ca 20 000 hektar. Stora delar av produktionen säljs inom landet eller exporteras till Frankrike, men det har börjat spridas över hela världen.

Om producenten

Ceptunes grundades år 2000 och år 2002 byggdes producentens topmoderna vineri i staden Grombalia. Grombalia utmärker sig för sin bördiga jord och medelhavsklimat som passar utmärkt för vinodling.

Ceptunes vingårdar ligger i hjärtat av tunisiens vinappelation AOC Mornag och producenten har ett flertal lägen. Totalt innehar Ceptunes 450 hektar mark för vinodling. Ceptunes odlar ett flertal druvor: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Vermentino, Viognier, Muscat, Rezeghi, Pedro, Ugni Blanc, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cinsault, Mourvèdre, Alicante Grenache, Grenache Noir, Marselan, Touriga Nacional, Carignan.

Ceptunes moderna anläggning är helt termoreglerad och har en total produktionskapacitet om 25 600 hektoliter vin, utspritt över åtta varumärken. Kombinationen rostfritt stål och en åldrande källare förenar modernitet och tradition.

Procucenten

Om vinet

Vinet Clos de Carthage består till 70 % av druvan Marselan, vilket är en korsning mellan Cabernet Sauvignon och Grenache, samt 30 % Syrah.

Skörden sker för hand i slutet av Augusti med ett skördeuttag om ca 7000 liter per hektar.

Vinifieringsteknik

Vinet genomgår en kallmaceration och jäsning i rostfria ståltankar vid 26 grader. Jäsning pågåru under 10 till 12 dagar därefter genomgår det en malolaktisk jäsning. Vinet lagras på ståltank i ett år med franska ekstavar.

Bilagor för nedladdning

2181-01.jpg