Malbec – Argentinas kronjuvel!

Har ni provat och gillar druvan Malbec? Läs här en kort beskrivning om druvans bakgrund!

I Sverige och i stora delar av världen råder det för tillfället en stark Malbectrend och här hemma i Sverige står vårt vin Cameleon Malbec, som är gjort på ekologiskt odlade druvor, för en relativ stor andel av försäljningen på Systembolaget.

Druvan har sitt ursprung i sydvästra Frankrike där den delvis användes för att ge extra kraft till Bordeauxviner, druvan kallas även ibland för Côt (Om den odlas i Loire) eller Auxxerois. I Frankrike odlas druvan främst i området Cahors samt som en blanddruva i Bordeauxviner.

I Argentina planterades druvan för första gången 1852 och det är från detta land som druvan har spridits i en större utsträckning. Idag kallar många Malbecdruvan för Argentinas blå nationaldruva och Argentinas odlingar står för ca 75v% av all planterad Malbec i världen.

Ställer du idag frågan om druvans härkomst så är det nog många som säger Argentina. Druvan har nämligen gjort samma resa som vår producent Domaine Bousquet– flyttat från Frankrike till Argentina, väl i Argentina anpassade sig dessa små rankor exemplariskt till Argentinas terroir och en bit in på 90-talet var vinindustrin eniga om att Malbec var Argentinas kronjuvel.

I sitt andra eller nya hem Argentina uppnår den sin bästa mognad på odlingar på hög höjd i Mendoza, druvorna blir där små och koncentrerade med mycket fruktsyra, detta tack vare en lång och sval växtsäsong. Till skillnad från Cabernet Sauvignon så blir viner gjorda på Malbec mindre sträva utan har ofta sammetslena tanniner och med en tydlig fruktighet.

Mendoza har ett ökenliknande klimat med fantastiskt många soltimmar. Tack vare den höga altituden och tillgången på vatten från de närliggande Anderna så görs vinodlingar möjligt.

Vinia har ett flertal viner gjorda på druvan Malbec. En intressant provning är att testa Cameleon Malbec, Domaine Bousquet Malbec Reserve samt Domaine Bousquet Malbec Grand Reserve och se hur vinerna utvecklar sig i olika prisklasser.