Grilla på rätt sätt, temperaturen är nyckeln till framgång!

Temperaturen

De flesta köttstycken blir bäst genom att först få en yta och sedan tillagas klart vid en lägre temperatur. Innan ni börjar grilla så slå upp vilken innertemperatur råvaran ska ha, vi har en bra tabell på denna sida.

För att lyckas med fantastisk mat så är det viktigt att reglera temperaturen. Kött består av protein, vatten, fett, kollagen och en del socker. Alla dessa komponenter förändras drastiskt vid olika temperaturer.  Fett smälter vid en temperatur, vattnet förångas vid en annan samma sak gäller för kollagenet. Sockret karamelliseras ytterligare vid en temperatur, vilket även gäller för bryningen osv.

Två-zonsupplägg med direkt och indirekt värme

Ett två-zonsupplägg är att föredra för att bättre få kontroll över alla olika temperaturer råvaran behöver genomgå för att bli perfekt. Två-zonsupplägget har en del som ger direktvärme, dvs. en värme som strålar från värmekällan som kan bestå av kol, eller gaslåga. Den andra delen kallas för indirekt värme som ger en konvektionsvärme på samma sätt som en ugn cirkulerar värmen. Har grillen ett lock, så är den en ugn!

Det vanligaste misstaget vi gör, är att använda för mycket värme. Detta chockar proteinet samt kramar ut vattnet och plötsligt är har vi en hockeypuck som ligger och ryker istället för en läcker och saftig bit. Fördelen med ett två-zonsupplägg är att det snabbt går att få till en yta, för att sedan flytta proteinet till en svalare plats på grillen, där det får tillagas tills det är färdigt.

Reglera värmen?

Innan vi går in på detta avsnitt så slut ögonen och säg ”Jag är smartare än min grill och den ska inte få förstöra denna fantastiska måltid som jag ska tillaga”

Så hur reglerar vi värmen? Detta är som allt annat en hel vetenskap som dessutom skiljer sig från grill till grill. Det handlar om att lära sig sin grill och den miljö den ger det som ska grillas.

En kol eller trägrill har två bränslen: kol/träet samt syre. Dessa används för att kontrollera temperaturen. De flesta grillar har två sätt att reglera syret. En ventil som tillför syre till elden samt en utblås där gaser från förbränningen avlägsnas och drar syre genom systemet. Det går naturligvis att öppna locket eller reglera hur stängt locket på grillen är om grillen saknar dessa ventiler, men en grill med bra ventilering är ändå att föredra. Utblåset har även en viktig roll att låta rök lämna systemet och när man lär sig sin grill så är det bäst att låta det vara helt öppet till en början.

Vattenbad

Ibland kan det vara bra att tillsätta ett vattenbad för att ytterligare skydda köttet från direktvärme, vattnet absorberar värme och hjälper även till att hålla nere temperaturen. Vid rökning är vattenbad ofta att föredra då rökning ofta utförs under en längre period vilket kan torka ut Köttet.

Vårt favoritvin till Grillen är The Great Bonza! Det är ett generöst vin med härlig frukt i mycket matvänlig stil som även har en viss struktur. Perfekt till grillat eller buffén!

The Great Bonza Reserve

Art.nr. 6816-01

The Great Bonza Reserve

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Kompakt och intensiv doft med blåbärspackad frukt. Smaken har typiska australiensiska förtecken — eucalyptus samsas med plommon, blåbär, choklad och rostade fat. Allt tillsammans med mjuka men oblyga tanniner. Vinet är smakrikt och generöst och passar perfekt till rätter som pulled pork eller ribs. Läs mer…