Nya årgången för Cameleonserien – Den bästa någonsin!

Den senaste och nya årgången av Cameleonserien har fått ett rejält uppsving i kvalité där producenten valt ut de bästa lägena till den svenska marknaden. Årgång 2016 för hela Cameleonserien är den bästa någonsin enligt både Domaine Bousquet och Vinia.

2016 var ett besvärligt år för många vinmakare i Argentina. Det var mindre soltimmar, mindre hetta och regnade mer än på 20 år. Trotts detta ofördelaktiga väder så fick Domaine Bousquet fram ett viner med djup och tydlig fruktkoncentration trotts en alkoholhalt kring 13 %.

Anne och Labid är mycket nöjda med den nya kvalitén och årgången och kallar det för den europeiska årgången. Europeiskväder fast med alla fördelar av Gualtallery och Tupungato.

Kort om producenten och deras unika läge:

Anne och Labid träffades för över tjugo år sedan i Minnesota som studenter. Anne kom från Frankrike och arbetate inom förpackningsindustrin och Labid från Irak, via Spanien, och arbetade med finansiell handel.  Men Anns far, Jean Bousquet´s kärlek till vin förde dem så småningom till vingårdar, i ett fjärran landskap, i ett bergigt hörn av Argentina.

Jean Bousquet drev en vingård i Carcassonne, Languedoc, ett område känt för sina Corbièresviner. År 1998 flyttade han till Argentina för att plantera druvor i de högt belägna betesmarkerna av Gualtallary, på den tiden en by i Tupungato, Mendoza.

Klimatet, altituden och jordmånen hade gjort ett starkt intryck på Jean. Enligt Anne var Jean den första att odla så högt längst med väggarna på dalen, 1250 meter över havet.

På den tiden kostade en hektar mark i Luján de Cuyo, en väletablerad vinregion, ca 30 000$. I okända Gualtallary, idag terroir som delar druvor med stjärnvinmakare som Alejandro Vigil och Michelini-bröderna, låg kostnaden på ca 1000$.

Jorden var vid den tiden helt oförstörd och familjen ville behålla det så. För familjen var det ett enkelt beslut att odla ekologiska druvor. ”Det torra klimatet och altituden tillät oss att odla ekologiskt, det fanns inga föroreningar, varför ska vi vara först att förorena”, säger Anne.

Domaine Bousquet fokus ligger i frukten, de flyttar vinet i vineriet med hjälp av gravitation och använder fat med en kapacitet om max 500 liter. De eftersträvar alltid en mild integration av fat då frukten är viktigast. ”Vi försöker bevara renheten av frukten och inte utsätta vinet för så mycket fat och extraktion eller manöver i vintillverkningen som vinmakaren gör för att förändra vinet.

Domaine Bousquet har under ett par år expanderat över hela världen men har på senare år vänt blicken inåt mot att utveckla kvalitén i sina viner. Idag är de den ekologiska producent i världen som fått mest utmärkelser för sina viner.

De har insett att klimatet är annorlunda än resterande del av Cuyo och Maipo. I många delar av Mendoza går temperaturen upp över 30 grader på dagarna för att sedan falla till ca 20 på nätterna under sommarmånaderna. Men Domaine Bousquets odlingar får temperaturer kring 12-15 grader på nätterna och ibland kallare, detta tack vare sin höga altitud. Detta bidrar till att druvskalen blir tjockare samt att mognadstiden förlängs vilket resulterar i att deras ekologiska druvor får fram en kvalité på frukten som är speciell.