Så här gör du för att på bästa sätt kyla vin snabbt!

Den klassiska metoden för att kyla dryck är att lägga den i kylskåpet, frysen eller vinkylen förstås – om man har en sådan. Men ibland om man har många gäster så har man varken eller tid Att lägga ölen i frysen är oftast den klassiska metoden för att kyla den snabbt. Men det finns en mycket bättre metod!

Att kyla något handlar inte om att tillsätta kyla, utan om att leda bort värme. Det är därför det går snabbast att kyla något med hjälp av vatten, eftersom det leder bort värme snabbare än luft. Ett bra exempel på varför det är så, är att bada i 16 grader varmt vatten och stå ute när det är 16 grader varmt. När fryser du mest?

Att snabbt kyla vin

Baljor och hinkar med vatten, is och salt. Saltet gör att vattnet blir kallare än fryspunkten då kyls drickat snabbt som bara den, vilket gör att man inte behöva kyla allt på en gång utan kan göra det under festen.

Tidsåtgång för att kyla vin på olika kyl sätt och ungefärlig tidsåtgång

  • Vatten + is + salt: 5 min
  • Vatten + is: 15 min
  • Frys: 25 min
  • Is: 30 min
  • Kylskåp: 40+ min

Föregående inlägg
Nästa inlägg