Hur påverkar hög altitud vin?

Vi frågade Anne Bousquet vars ekologiska vingård ligger 1240m över havet!

Våra vingårdar ligger 1240 meter över havet vid bergskedjan Andernas fot, där det är kallare än på dalplatån. Vinrankor behöver moderata temperaturer mellan 8 och 30 graders för att fungera, är det för varmt eller kallt så avstannar aktiviteten i vinrankan.  Lite grovt räknat så faller temperaturer ca 1 grad per 100 meter och med vår altitud ger det ett naturligt svalare klimat och i synnerhet på nätterna.

I norra halvklotets klassiska odlingsområden (Gamla Världen) var utmaningen ofta att hitta platser som var tillräckligt varma för att odla vindruvor. I nya världen är utmaningen ofta motsatt. Höga områden tenderar även också att ha stora skillnader i dag och natt temperaturer kända som dygnstemperatursvängningar. Vinrankor – som människor – föredrar svalare nätter för bättre sömn och sedan en varm och solig dag. Tänk på alla härliga sommarlov i bergen!

Domaine Bousquet har väldigt höga dagstemperatursvängningar på hela 15 grader. De bidrar till mer druvsocker (heta dagar) och mer syra (kalla nätter). För att skydda mot värmen och kyla, utvecklar druvor tjockare skal. Dessa skal, där det mesta av smaken sitter och inte i druvköttet, producera viner med större kropp, smak och aromämnen.

Vårt intensiva alpina solljus som skiner 360 av 365 dagar ger Domaine Bousquets viner stor, djärv frukt, men det är färsk frukt, som nyplockad. De syrauppbyggande kalla nätterna betyder också en längre hängtid för vinklasarna, om så önskas.

Ofta i vinvärlden så indikerar en hög altitud av vingåren ligger på en sluttning. En Platt plats på 1200m är mindre åtrovärd än en lätt sluttande. Lutningen gör även att dränering underlättas, vinrankor gillar inte att ha blöta ”fötter”. Sluttningar kan även betyda svala brisar då kall luft pressas ner från högre höjd. Hos Domaine Bousquet råder en konstant sval bris från väst vilket mildrar värmestress hos vinrankorna.

Slutligen betyder hög höjd att vinrankorna inte befinner sig på dalplatån med sin rikare och sandiga jord. Det kan låta omvänt intuitivt men kanske så måste vinrankor, som en del välkända konstnärer, få lida lite för att göra bra druvor. Ge dem en kost av fruktbar jord och de producerar för många löv och dåliga druvor. Vinrötterna måste få kämpa djupt ner i jorden och dra upp alla mineraler och näringsämnen de behöver för att sedan skapa de speciella markörer, som kännetecknar en speciell plats och personlighet i ett vin.

Hög höjd behöver dock inte betyda kvalitet i sig, tänka på alla fantastiska vingårdlägen i Bordeaux med sin närhet till havet.

Min pappa Jean köpte våra jungfrujordar på grund av dess sandiga jord. I Gualtallary finns sex till sju olika typer av jord, men Domaine Bousquets jordar är den enda egendomen som främst har sandjord. Vi retade honom att han köpt en strand, men han var fast övertygad om att denna jord skulle producera eleganta viner vilket för honom, som fransman, var mycket viktigt.

I vår slogan står det naturligt eleganta viner och det är resultatet av sandig jord som ger en låg fertilitet vilket är önskad för vinstress, med en bra dränering och inga salthalts problem.

Visste ni föresten att världens högsta vinodlingar ligger i Nepal på 2895 meters höjd!

Läs även Vinbankens artikel om Domaine Bousquet https://vinbanken.se/2018/01/13/hoghojdsodlingar-i-tupungato-for-naturlig-eko-med-domaine-bousquet/