Daube – En fransk god gryta som värmer!

Gigondas, Domaine du Pesquier

Art.nr. 283601

Gigondas, Domaine du Pesquier

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Vacker rubinröd färg, mörk och djup. Doften är fyllig och stärkt med kryddiga toner samt inslag av jordmån. Smaken är intensiv och samtidigt silkeslen, med en stor kropp och väl mogna tanniner. Ursprungstypiska inslag av röda och mörka bär och örtkryddor. Vinet har en bra längd, och är ett harmoniskt vin. Läs mer…


169 kr

Du behöver

Daube

700 g magert benfritt grytkött av nöt i ca 5 cm stora tärningar
4 dl torrt fylligt rödvin
2 msk olivolja
4 stora pressade vitlöksklyftor
4 Schalottenlökar i tunna skivor
1 medelstor morot
5 klyftade champinjoner
250 g sidfläsk eller bacon i tärningar
5-6 msk vetemjöl
250 g stora skogschampinjoner ( går bra med vanliga champinjoner )
1 burk krossade tomater
1 kryddbukett: Bind ihop 1 lagerblad, 2 kvistar torkad timjan. 2 färska persiljekvistar och en bit stjälkselleri.
5 cm torkat apelsinskal. (skala med en potatisskalare och låt torka!)
4 ½ dl köttbuljong
50 g sardellfiléer i olja (olja avrunnen)
2 mask kapris (lagen avrunnen)
2 msk rödvinsvinäger
2 msk finhackad färsk persilja
Salt och Peppar

Daube är en klassisk sydfransk gryta som värmer gott nu när kylan trycker på! Detta är en rätt som tar ett par timmar att tillaga så glöm inte att planera i tid och mycket kan göras i förväg!

Gör så här:

  1. Lägg köttet i en bunke tillsammans med vin, olivolja, schalottenlök samt hälften av vitlöken. Täck bunken med plastfolie och låt marinera i minst 4 timmar, rör om då och då.
  2. Lägg fläsket i en kastrull med vatten, koka upp och låt sjuda i 10 minuter, häll sedan av vattnet.
  3. Lägg 4 msk mjöl i en liten skål och blanda med 2 mask vatten. Blanda till en tjock smet, täck med plastfolie och ställ åt sidan.
  4. Sätt ugnen på 150 grader, sila det marinerade köttet samt klappa köttet torrt (Spara marinaden) vänd köttet i mjöl kryddat med salt och peppar.
  5. Varva, fläsk, svamp, morot och tomater med köttärningar i botten på en stor eldfast gryta, lägg i kryddbuketten och apelsinskal (valfritt efter smak)
  6. Häll i buljongen samt den sparade marinaden. Bred sedan ut mjölsmeten längs grytans kant och tryck fast locket så att det sluter tätt.
  7. Tillaga i ugnen i ca 2 ½ timme, mosa de avrunna sardellfiléerna med kapris och den resterande vitlöken.
  8. Tag grytan ur ugnen och blanda i sardellmos, rödvinsvinäger samt persilja. På med locket igen och tillaga i ytterligare 1-1 ½ timme eller tills köttet är mört.

Servera tillsammans med potatismos, pasta eller äggnudlar.

Till denna rätt vill vi ha ett riktigt klassiskt rödvin från Frankrike och vad passa inte bättre än Domaine du Pesquier Gigondas!