Köttfärslimpa med Spenat och en fruktig argentinare!

Art.nr.

Du behöver

Köttfärslimpa

1 matsked olivolja
1 stor gul lök, fint hackad
1 liten fänkål, fint hackad (ej blasten)
1 paket fryst spenat ca 280g
¼ tesked mald muskot
2,5 dl ströbröd av mjukt bröd, ca 2 skivor
1, 3 dl fint riven Pecorino ost
1, 3dl grädde
1 tesked salt
900g blandfärs
2 stora ägg

Brunsås

1 msk smör
2 msk vetemjöl
3 ½ dl köttbuljong
½ dl grädde
Kinesisk soja
Salt och malen vitpeppar.

Efter en dag ute i kyla, pulkbackar och snö så smakar en köttfärslimpa fantastiskt gott!

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader, klä en ugnspanna med ugnsfolie och spraya ytan med matlagningsspray eller ett tunt lager olja.

Värm oljan i stekpannan på medelhög värme tillsätt lök och fänkål och låt detta koka i 5 minuter under omröring. Sänk till medelvärme. Koka grönsakerna i ytterligare 6–7 minuter tills de är mjuka och gyllene samt ta bort stekpannan från värmen. Lägg hälften av grönsakerna åt sidan i en stor skål och låt resterande del vara kvar i stekpannan.

Tillsätt spenat, muskot, samt hälften av ströbrödet, osten och grädden samt salt till den del av grönsakerna som är kvar i stekpannan.

Den andra hälften av grönsakerna som är i den stora skålen tillsätter ni blandfärs, äggen, hälften av ströbrödet, osten, grädden samt saltet. Blanda väl men inte allt för mycket.

Klä därefter en ca 20 x 11cm tjock terrinform med plastfolie och lägg hälften av köttblandningen i pannan samt fördela jämnt. Toppa med spenatblandningen och därefter den resterande köttblandningen. Pressa ordentligt.

Vänd därefter terrin formen upp och ner på ugnspannan och ta försiktigt bort terrin formen samt plasten.

Grädda köttfärslimpan i ca 1 timme och 15 minuter eller tills temperaturen i mitten av köttfärslimpan är ca 70 grader. Låt köttfärslimpan stå i ca 10 minuter så blir det lättare att skära upp köttfärslimpan.

Servera med nykokt potatis, brunsås, lingonsylt eller svartvinbärsgelé

 

Sås:

  1. Smält smör i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan och rör ner mjölet. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och tillsätt buljong, lite i taget. Koka såsen 4 – 5 minuter.
  2. Späd med grädde och salta och peppra efter smak och tycke.

Häll i ett par droppar soja för färgens skull.