Syrah a.k.a. shiraz – legendomspunnen blå druva

Syrah är en blå vindruva av arten Vitis vinifera. I Rhône Frankrike är det den vanligaste blå druvsorten i dag, och den odlas också alltmer i Nya världen. I Australien, Sydafrika och Chile går denna druva under namnet shiraz.

När det gäller ursprunget har det har bland annat hävdats att druvan kommer från Persien och fått sitt namn från staden Shiraz, eller Sicilien och staden Syrakusa. Forskare har emellertid kunnat visa att syrahdruvan genetiskt är en korsning mellan de franska sorterna mondeuse blanche och dureza. Dessutom har man konstaterat att den på mondeuse blanche-sidan är halvsyskon till viognier. Och på dureza-sidan hittar vi tre generationer bakåt pinot, som alltså kan kallas farfars far till syrah.

I början av 1830-talet fördes syrah från Frankrike till Australien av skotten James Busby. Han kallade druvan scyras, men med tidens gång kom den att kallas shiraz. Denna beteckning ser alltså ut att ha uppkommit i Australien, sannolikt påverkat av legendens koppling till staden med samma namn.

Typiska karaktärer för shirazviner är mörka bär och peppar. De är fylliga och något sträva med kryddig smak. Merlot är en druva som ofta kombineras med shiraz. Ett exempel är The Fox and the grapes, ett fruktigt och smakrikt vin från vinregionen Riverina in sydöstra Australien. Här dominerar shiraz, i sällskap av  merlot. Dessa druvor kommer vi återkomma till vid ett annat tillfälle.

 

The Fox and the grapes

Art.nr. 236201

The Fox and the grapes

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Mycket mustigt, fruktigt, smakrikt vin med inslag av plommon, björnbär, kryddor, körsbär och färska örter. Läs mer…Nästa inlägg

Jambalaya