Boeuf Bourguignon

Gigondas, Domaine du Pesquier

Art.nr. 283601

Gigondas, Domaine du Pesquier

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Vacker rubinröd färg, mörk och djup. Doften är fyllig och stärkt med kryddiga toner samt inslag av jordmån. Smaken är intensiv och samtidigt silkeslen, med en stor kropp och väl mogna tanniner. Ursprungstypiska inslag av röda och mörka bär och örtkryddor. Vinet har en bra längd, och är ett harmoniskt vin. Läs mer…


189 kr

Du behöver

Boeuf Bourguignon

1.6 kilo Högrev av fin kvalité
4-5 msk solrosolja
200g rökt bacon
1 stor gul lök, fint hackad
2 vitlöksklyftor, krossade
75 cl rött vin
2 msk tomatpuré
1 kub köttbuljong
2 stora lagerblad
3 kvistar backtimjan
25g smör
450g steklök
4 små morötter med del av blast kvar
300g skogschampinjoner, halverade eller kvartade om de är stora.
2 msk majsstärkelse
2 msk kallt vatten
Havssalt och nymald svartpeppar
Hackad färsk Persilja

Boeuf Bourguignon, denna urklassiska franska rätt som länge varit en självklarhet på franska bistron passar så väl till det höstrusk som stora delar av landet har. Man kan tror att rätten är uråldrig i det franska köket men det är faktiskt så sent som på 1800-talet som den först dyker upp i historien.

Gör så här:

Skär högreven i tjocka bitar, ca 4–5 cm. Trimma av hårt fett samt stora senor. Krydda köttet ordentligt med salt och peppar.

Hetta upp en stor stekpanna tillsammans med olja. Stek nötköttet i tre omgångar på medelhög värme till dess att allt kött fått en fint brynt brun yta. Vänd då och då på bitarna och tillsätt mer olja vid behov. Det är viktigt att köttet inte bränns vid. När köttet är väl brynt så överför det till en ugnssäker gryta. Värm upp ugnen till 170 °C (150°C vid varmluft)

Lägg sedan i lite mer olja i samma panna ni brynt köttet i och stek bacon i 2–3 minuter, tills de fått en fin krispig stekyta. Sprid sedan bacon över köttet i grytan. Tillsätt lite mer olja och stek löken mjuk på låg värme. Detta tar ca 5–6 minuter. Rör sedan ner den hackade vitlöken och låt steka i ytterligare 1 minut.

Tillsätt sedan lök och vitlök till grytan och häll över vinet. Tillsätt tomatpuré och rör runt. Häll sedan på 150 ml vatten. Smula ner köttbuljongen, tillsätt örterna och ställ in i ugnen med ett lock på grytan.

Koka sedan i 90–120 minuter till dess att köttet är nästan helt mört.

Medan köttet kokar så skala löken. Lägg i löken i en panna och tillsätt kokande vatten. De blir mycket enklare att skala om ni skållar dem. Låt dem ligga i vattnet i ca 5 minuter. Häll sedan av det varma vattnet och kyl med kallt vatten så de blir hanterbara. Skala dem och spar lite av roten så att de inte faller sönder.

Några minuter innan köttet är klart så tillsätt hälften av smöret i en stekpanna tillsammans med lite olja. Stek löken sedan på medium värme i fem minuter eller tills de är gyllenbruna på alla sidor. Lägg över i en skål. Gör sedan samma sak med moroten. Tillsätt det återstående smöret samt svampen och stek i 2-3 minuter på ganska hög värme så de får fin färg. Vända ofta. Lägg tillsammans med löken.

Blanda majsmöl och vatten 2 gång 2 msk i en skål till det är en jämn blandning utan klumpar. Ta ur grytan ur ugnen och rör i majsmjölsblandningen samt lök och svamp till grytan.

Koka i ytterligare 45 minuter till dess att köttet är smältande mört samt såsen är tjock och fin.

Servera som en gryta eller tillsammans med pressad potatis, ris eller vad ni föredrar.

Har vi lagt ner så här mycket tid på ett riktigt härligt höstkok, så varför inte unna sig en lite bättre flaska vin. Domaine du Pesquier Gigondas blir här ett underbart vin till denna klassiska rätt.