Jul hos Véronique Günther-Chéreau

  1. Kan du kortfattat presentera dig själv? (Där du kommer ifrån, där du arbetar, familj, etc.…)

Jag heter Veronique GUNTHER-CHEREAU och är direktör för GUNTHER-CHEREAU´s vingårdar som ligger i Muscadet Sèvre et Maine, 15 km söder om Nantes. Min familj har bott i Nantes vingårdar sedan långt före den franska revolutionen.

Efter kriget var min far en pionjär i att främja Muscadet nationellt och särskilt i Paris-regionen. Tidigare såldes Muscadet huvudsakligen i Bretagne. Jag tog över från min far 1992.

Idag arbetar jag med min dotter Aurore och ett team på 12 till 13 personer. Vi säljer i Frankrike men även för export (cirka 50%). Vårt mål är att tillkännage de vackra terroirerna i Muscadet i Frankrike och runt om i världen.

 

  1. Vad är den typiska julmaten i ditt land och region?

I Nantes-regionen, i synnerhet innehåller julborden ofta en vacker skaldjursplatå med ostron som kommer från den närliggande Bretonkusten.

 

  1. Vad är den mest populära maträtten på din familjs julbord?

En kastanjefylld kalkon är mest populär och traditionell följt av diverse bakverk gjorda på grädde eller glass.

 

  1. Vilket vin skulle du para ihop med typiska svenska julmat?

(Marinerad sill, torkad lax med dill och senapssås, halvor av ägg, rökt ål, julskinka med rödbetssallad, köttbullar, rökt korv, rödkål). Vi ätervanligtvis en buffé av alla ovanstående och dricka lite öl, snaps och ibland vin.

– Med marinerad sill och torkad lax med dillägghalvor, rökt ål: jag skulle välja en ekologisk Muscadet Sèvre et Maine sur lie från Domaine de la Bournaire.

– Med julskinka, köttbullar och rökt korv: jag tar en Sèvre et Maine Cru communal Muscadet (Gorges 2014 eller Ancestrale 2015) som går mycket bra med vitt kött.

 

  1. Om du kunde rekommendera några av dina rätter till svenskar med en av dina viner, vad skulle det vara?

Traditionellt äter fransmännen fågel vid jul, men också utanför julperioden. Jag skulle rekommendera våra Cru-viner (Gorges 2014 och l ‘ Ancestrale 2015). Vinerna är eleganta med en vacker struktur som fungerar mycket bra till fågel och ljust kött.

 

  1. Vilken flaska vin (från din portfölj) är den bästa julklappen? Vem skulle du ge den till?

En flaska Comte de Saint Hubert 2010, ett elegant vin med ålder.

 

  1. Vad finns på din önskelista den här julen?

Att karantänerna slutar och att vi återigen kan resa till Sverige för att presentera våra viner.

 

Läs mer om producenten på denna sida. Vill ni ha provningsmaterial för dessa viner så mejla info@vinia.se så skickar vi en pdf.

 

Domaine de la Bournaire

Art.nr. 579901

Domaine de la Bournaire

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, ungdomlig, mycket frisk smak med inslag av päron, gröna äpplen, mineral, örter, vita vinbär och citron. Serveras vid 8-10°C som aperitif eller till rätter av fisk eller skaldjur. Läs mer…


109 kr

Föregående inlägg
Nästa inlägg