Spier Wine Farm i Sydafrika rosat resmål 

En av Sydafrikas äldsta vinodlingar och ett välkänt landmärke i västra Kapprovinsen utanför Stellenbosch – Spier Wine Farm är en pärla värd att besöka. Här produceras sex serier av prisbelönta viner, och gården har också fått flera utmärkelser som resmål. Spier Wines brinner för miljöfrågor och för att stödja det lokala samhället, något som genomsyrar alla delar i verksamheten. Gården erbjuder besökare boende på sitt fyrstjärniga hotell, mat och dryckesupplevelser och olika aktiviteter i den sagolikt vackra miljön.

 

Spier Wines grundades redan år 1692. Sedan 1970-talet har vinentusiaster kunnat besöka vingården för att uppleva hantverket, arkitekturen och den vackra miljön. Här förvaltas ett arv med stor respekt för miljö och människor.

Hållbarhetsarbete

Spier har varit pionjärer inom hållbarhet under de senaste 15 åren. Idag återvinner de 100 % av avloppsvattnet och över 98 % av det fasta avfallet.

Spier är kvalificerad WWF Preservation Champion och har fått flera erkännanden från Wine Industry Ethical Trade Association. Vinkällaren bär Fairtrade-ackreditering.

Som resmål har vingården fått erkännanden från bland annat FTTSA – Fair Trade in Tourism, och belönats med Condé Nast Traveler World Saver Award som främsta internationella resmål som ”gör allt rätt”.

Boende

Eerste River flyter förbi fyrstjärniga Spier Hotel som är utformad som en semesterby. Rummen vetter mot innergårdar med pooler. 

Se & göra på Spier Wine Farm

Mat & dryck

Här finns restaurang, café, rökeri och bageri som fokuserar på lokala råvaror efter säsong. Du kan också köpa färdiga picknickkorgar. 

Intill gårdens damm med utsikt över bergen kan du slå dig ned för vinprovning, med enbart vin eller i kombination med mat eller choklad. 

Konst & hantverk

The Spier Art Collection är en av de största samlingarna modern Sydafrikansk konst. När du besöker Spier Wine Farm möter du konstverk både här och där.

The Craft market samlar konst och genuint hantverk – från målningar till träskulpturer, smycken, läderslöjd, textil och keramik. Här får du också se konstnärerna och hantverkarna i arbete, de svarar gärna på frågor och småpratar under tiden. Marknaden följer Fair Trade-modellen.

Rundturer till fots, på cykel eller segway

Det finns flera vackra promenadslingor, varav några med audioguide. Du kan också utforska omgivningarna på segway eller cykel. 

SPA

Olika SPA-behandlingar och en hel Wellness-dag finns att boka.

Möt rovfåglar

Här finns möjlighet att möta örnar, hökar, falkar, ugglor, glador och vråkar på nära håll.

Eagle Encounters upprättades 2001 på mark som donerades av Spier. På centret rehabiliteras rovfåglar och återinförs i naturen, samtidigt som man bedriver undervisning och upplysning. Rovfåglarna är också viktiga för gårdens ekosystem, i egenskap av naturliga skadedjursbekämpare. 

För barnfamiljer

En aktivitetsbox med bland annat druvjuiceprovning (!) finns att köpa.

The Kids’ Clubhouse erbjuder barnpassning med aktiviteter för barn mellan 3 och 12 år. Det är normalt öppet mellan 08:00-17:00. Det finns också möjlighet att boka barnpassning efter 17:00 mot timavgift.


En försmak av Spier Wines Farm

Även om du inte kan resa till Sydafrika och Spier Wines Farm på stört kan du få en försmak redan nu: 

Mer om Spier Wines 

Nio dubbelguld och sju guld! Spier historiska på Veritas Wine Awards 2019
Spier första vineri i världen att ta emot Control Union Vegan Standard-certifiering!
Spier Wines webbsajt

 

 


Föregående inlägg