Pulled pork och vin från chinon

Chinon Fabien Demois

Art.nr. 275901

Chinon Fabien Demois

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktigt och friskt modernt vin i druv- och ursprungstypisk stil med inslag av svarta vinbär, blåbär, färska örter och lakritsrot. Ett aromatiskt vin med elegant tanninstruktur Läs mer…


Du behöver

Pulled Pork

1.8 kg. fläskkarre
3 msk brunt socker
1 msk flingsalt
1 msk. rökt paprika
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk mald kummin
Nymald svartpeppar
2 msk vegetabilisk olja
330 ml lageröl

3 ½ dl ketchup
¾ dl äppelcidervinäger
1 ⅛ dl dijonsenap
⅔ dl brunt socker
2 msk worcestershiresås
Bröd till servering
Coleslaw

Pulled pork är ljuvligt gott och ett billigt sätt att verkligen koka ner riktigt djupa och intensiva smaker. Detta recept är inte särskilt kryddstarkt med om ni vill hade det lite spicy så har vi säkrat upp med ett rödvinsval som fungerar utmärkt till lite mer kryddstark mat.

Gör så här.

Sätt ugnen på 150°. Trimma bort överflödigt fett från köttet och lägg ner i en gjutjärnspanna eller tjockbottnad ugnsform med lock. Om ni behöver skära till köttet för att det ska passa så går det bra.

Blanda sedan socker, salt samt alla torra kryddor och svartpeppar i en liten skål. Gnid in i köttet. Detta kan ni göra dagen innan och förvara inslagen i plastfolie i kylen över natten.

Hetta sedan upp olja på medelvärme och stek alla sidor av köttet. Det ska vara en fin brynt yta, men var försiktiga med hur länge ni steker köttet då kryddor lätt kan brännas vid. När köttet är brynt så häll på ölen och lägg på ett lock. Tillaga i ugnen till dess att köttet nästan är mört. Vilket tar ca 3h.

Ta sedan av locket och fortsätt tillaga till dess att man kan dra isär köttet med en gaffel. Att ytan blir riktigt brynt och fin ger mycket smak och är önskvärt. När köttet är klart så lyft ut ur grytan och låt vila medan ni gör såsen.

Försök ha kvar så mycket vätska som möjligt i grytan när ni lyfter ur köttet. Tillsätt sedan ketchup, äppelcidervinäger, senap, socker och worchestershiresås. Värm upp pannan till medium hög och sänk värmen så fort det börjar koka. Reducera tills såsen tjocknat något, vilket tar ca 5 minuter.

Dra isär köttet och lägg sedan en rejäl mängd på ett hamburgerbröd toppa med en generös skopa sås samt coleslaw och servera omedelbart.

Gillar ni när det är kryddstarkt så låt en torkad chipotle gå med i en timme under tillagningen, alternativt klicka på lite chipotlepasta eller ett par stänk av er favoritchillisås.

Till detta serverar vi Chinon från Fabien Demois, ett vin gjort på druvan cabernet franc som passar utmärkt till stark mat.