De olika druvorna i Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape är den appellation som kan ta åt sig stor ära för att ha gjort Södra Rhônedalen känd för sina smakrika, kryddiga och ibland alkoholstarka viner.

När den franska vinlagstiftningen utarbetades på 1920-talet, var det Châteauneuf-du-Pape som utgjorde prototypen och blev Appellation Contrôlée (AC) 1936.

Den dominerande druvsorten är grenache, ofta blandad med syrah, mourvèdre och cinsault. De fyra druvsorterna är dock långt ifrån alla som är tillåtna i Châteauneuf-du-Pape, totalt är det 18 mer eller mindre kända druvsorter som får användas i vinerna. Vissa Châteauneuf-du-Pape-viner kan innehålla alla druvor, andra ett urval och ytterligare några är endruvsviner.

Några av druvorna som muscardin, blå vaccarèse och counoise är snudd på utrotningshotade, men har fått en renässans på senare tid.
De vita vinerna består ofta av blandningar av gröna druvorna roussane, marsanne, viognier, clairette och grenache blanc. Ibland även de mer ovanliga picardan och bourboulenc, men den mest odlade gröna druvan är ugni blanc.

Vinmakarna kan antingen välja att vinifiera alla druvor tillsammans eller var för sig för att sedan blandas. Därefter lagras vinet på ekfat under 10-18 månader. Oftast är det enbart en del av vinet som lagras på ekfat eftersom man inte absolut inte vill att eken ska påverka vinet på något sätt. Därför har vinmakare börjat använda sig av stora ekfat, så kallade demi-muid, som rymmer 600 liter, i vilka vinet rundas av utan att doft eller smak påverkas.

Jordmånen i Châteauneuf-du-Pape varierar. Mest känt är appellationen för de stora runda stenar, galets, som ligger på vingårdarna. Stenarna skyddar marken, och fungerar som ett lock så att vätskan inte dunstar bort från den fuktbevarande leran.

Châteauneuf-du-Pape-vinerna är kända för att vara stora, kralliga, alkoholstinna viner, men också för att hålla god kvalitet år efter år. Druvstockarna i de flesta vingårdar är oftast väldigt gamla och ger koncentrerad frukt. De som inte är det håller man nere skördeuttaget på, och därigenom är det möjligt att hålla hög och jämn kvalitet.

Vår producent Vignoble Mayard och vinet Le Hurlevent använder sig av den lite mindre vanliga vinifieringsmetoden att helt utesluta fat där vinet endast lagras på betongtank. Den höga kvalitén på frukten gör att detta vin ändå klarar upp mot 20 års lagring.

Läs mer om producenten samt om vinet Le Hurlevent via denna länk.

Le Hurlevent – Châteauneuf du Pape

Art.nr. 229101

Le Hurlevent – Châteauneuf du Pape

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Intensivt körsbärsröd färg. Doften bjuder på härliga toner av mörkröda bär så som jordgubbar och hallon. Vinet är mycket smakrikt och kryddigt fruktigt med en lång eftersmak. Läs mer…Föregående inlägg

Pasta Pesto Primavera

Nästa inlägg