Batzella Winery

Producenten består utav paret Khanh och Franco Batzella som båda hade arbetat som ekonomer/chefer på Världsbanken i Washington, USA, i över 20 år innan förtidspension 1999 fick dem att återvända till Italien och göra vin i Bolgheri, vid kusten i Toscana.

Producenten består utav paret Khanh och Franco Batzella som båda hade arbetat som ekonomer/chefer på Världsbanken i Washington, USA, i över 20 år innan förtidspension 1999 fick dem att återvända till Italien och göra vin i Bolgheri, vid kusten i Toscana. Bolgheri är en extraordinär plats där Cabernet druvor producerar unika viner i Bordeaux-stil, eleganta med en mycket distinkt medelhavsstil. Paret gick tillbaka till skolbänken (Khanh fick en Masters ‘examen i vintillverkning från universitetet i Milano) och planterade vingårdar år 2000 och har sedan dess personligen skött egendom och vinstockar som om de vore deras egna barnbarn.

Producenten arbetar även med ett konsultteam från Gruppo Matura: Attilio Pagli och Laura Zuddas som arbetar med oenologi samt Stefano Bartolomei som arbetar med agronomi. Ett team som är kända för sin känsla och respekt för terroir i vinframställning. Massimo Etzi och Alessandro Bugnar tar hand om vingårdarna, vinodlingen och stockrooms och de har en lång erfarenhet.

Producentens Batzellas vingårdar om 8 hektar ligger i ett område som kallas Località Badia som är beläget halvvägs mellan byarna Castagneto Carducci och Bolgheri, ca 5 kilometer från Tyrrenska havet.

Jordmånen består av olika sorters blandningar av sand, lera och kalksten som transporterats av floder och bäckar ned från bergen samt rester som kvarlämnats av tidvattenstömmar från havet.

 Producenten väljer noga vilka druvklasar som ska plockas för hand.


Producenten väljer noga vilka druvklasar som ska plockas för hand.

Producenten Batzella odlar Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Viognier samt Vermentino med ca 6900 vinplantor per hektar. Samtliga vinrankor kommer från Frankrike och producenten har 5 olika kloner av druvan Cabernet Sauvignon. Skörd sker oftast i början av oktober med ett skördeuttag på ca 1kg per vinstock eller 50 hektoliter per hektar.

Producenten väljer noga vilka druvklasar som ska plockas för hand för att sedan göra en fem minuter lång resa in till vineriet där bären avstjälkas hela enligt en mjuk avstjälkning via ett stort ståltråg med en skruv i botten, när skruven vrids pressas druvorna försiktigt och separeras samtidigt från stjälkarna. I ena änden hamnar stjälkarna och ut i den andra delen hamnar druvorna som sedan överförs till en ståltank, detta för att undvika skador på druvorna och för att inga gröna stjälkrester ska vara kvar i musten. Denna process sker under en och samma dag.

Efter alkoholjäsningen som i regel pågår mellan 15-18 dagar under temperaturreglering så används endast avrunnen druvjuice. Efter jäsningen lagras vinet i 24 månader i franska fat och 12 månader på flaska. En tredjedel av vinet åldras i nya fat (225l), en tredjedel i 1-2 år gamla fat (225l) och en tredjedel i 500l fat både nya och ettåriga.

Batzella Tâm är ett komplext, fruktigt och smakrikt vin med rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, svarta vinbär, ceder, plommon, örter och mörk choklad.

Ursprungsbeteckningen Bolgheri Superiore DOC skapades så tidigt som 1994 i spåren av den succé som det världsberömda vinet Sassicaia skapade med sina viner gjorda på Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Områdets viner klassades först som bordsvin då man frångick de gällande vinlagarna i Toscana och planterade andra druvor. Just i detta kustklimat har det visat sig att viner gjorda på Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc gör sig mycket bra då den traditionellt använda druvan Sangiovese mår bättre av varmare och torrare klimat som råder på de toskanska kullarna som i Chianti och Montalcino.