I hjärtat av tunisien

Ceptunes

Ceptunes grundades år 2000 och år 2002 byggdes producentens topmoderna vineri i staden Grombalia. Grombalia utmärker sig för sin bördiga jord och medelhavsklimat som passar utmärkt för vinodling.

Ceptunes vingårdar ligger i hjärtat av tunisiens vinappelation AOC Mornag och producenten har ett flertal lägen. Totalt innehar Ceptunes 450 hektar mark för vinodling. Ceptunes odlar ett flertal druvor: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Vermentino, Viognier, Muscat, Rezeghi, Pedro, Ugni Blanc, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cinsault, Mourvèdre, Alicante Grenache, Grenache Noir, Marselan, Touriga Nacional, Carignan.

Ceptunes moderna anläggning är helt termoreglerad och har en total produktionskapacitet om 25 600 hektoliter vin, utspritt över åtta varumärken.

Kombinationen rostfritt stål och en åldrande källare förenar modernitet och tradition.

Kombinationen rostfritt stål och en åldrande källare förenar modernitet och tradition.

Historia

Vinodling kom till tunisien tillsammans med fenicierna för ca 3000 år sedan och ett av de första skriftliga bevisen finns att hitta i en agronomisk avhandling av en man vid namn Mogon, ett par hundra år innan vår moderna tideräknings början. Det är lätt att se hur de tidiga fenicierna skickligt navigerad kring medelhavet och spred kunskap om vin och olivodling. Därefter kom Kartagerna, romarna, ottomanerna, (som visserligen förbjöd vinodling), och sedan fransmännen för att tillslut själv styras av tunisierna och som genom en återuppstådd ny version av Hannibal, redo att spridas över världen i detta nya millenium.

Fransmännens inverkan på vinerna är stor vilket även känns igen vid en provning av Clos de Carthage, men kopplingen har ett historiskt djup. Under slutet av 1800-talet då phylloxera (vinlusen) härjade i Europa gjorde fransmännen Tunisien till ett av de ledande vinproducerande länderna följt av Algeriet och Marocko. Många tunisiska vinodlare var inte sena på att ta tillvara på denna affärsmöjlighet och de blickade till stor del på vinodlarna i Languedoc och Provence.

Så på ett sätt är det fel att kalla tunisiskt vin för ”nya världen viner” med dess speciella plats i vincivilisationens vagga.

Tunisisk vinodling är idag relativt liten med en odlingsareal om ca 20 000 hektar. Stora delar av produktionen säljs inom landet eller exporteras till Frankrike, men det har börjat spridas över hela världen.