Domaine Bousquet

Domaine Bousquet

Familjen Bousquet har sitt ursprung i staden Carcassonne i södra frankrike. Familjen har varit vinmakare i fyra generationer. Under 1990 talet reste Jean Bousquet runt i världen för att hitta en ultimat plats för att odla sina ekologiska druvor.

År 1990 besökte familjen Bousquet Mendoza. De fann att regionen hade unika egenskaper med mycket speciell jordmån, altitud och terroir. Med dessa högkvalitativa egenskaper så visste de att de funnit rätt plats för att odla sina ekologiska vindruvor. Ett av Domaine Bousquet syften var att förena europeisk tradition av vinmakning med de idealiska jordbruksförhållandena i området.

Enligt Jean Bousquet var valet av plats enkelt då regionen även erbjuder ideala förhållanden för att odla druvor och tillverka vin, så som varma sommardagar, kallare nätter med låg luftfuktighet och perfekta sandiga jordar.

Jean Bousquet hittade slutligen ett område i Tupungato, Mendoza i Argentina där han 1250 meter över havet började odla sina druvor. Den höga altituden är en av de högsta i världen för vinodling och ger en fördel då skadedjur ogärna tar sig upp till dessa höjder, följden av detta är att producenter som Domaine Bousquet inte behöver kompromissa för att få hög kvalité på sina druvor

Jean Bousquet hittade slutligen Tupungato, Mendoza i Argentina där han 1250 meter över havet började att odla sina druvor.

Regionen har lite nederbörd, området klassas som hög-öken med sina ca 20cm regn per år. Då vingårdarna ligger vid foten av Anderna så finns det dock gott med smältvatten vilket bevattnar vingården i ett droppbevattningssystem.

Samma vatten som druvorna får tappas även i ett av Argentinas mest populära vatten på flaska. Kvaliten på vattnet och producentens förmåga att styra bevattningen ger druvor med ett lägre pH som i sin tur bidrar till bättre balans i vinet samt ger en djupare färg än på annat håll.

Domaine Bousquets vingårdar omfattar idag ca 240 hektar.

Domaine Bousquets vingårdar omfattar idag ca 240 hektar.

Idag odlar Domaine Bousquet druvorna Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Syrah samt Chardonnay, Pinot Gris, Petit Verdot, Sauvignon Blanc och Cabernet Franc (samtliga druvor är ekologiskt odlade).

Domaine Bousquet är ett av argentinas mest prisade vinproducenter, deras viner finns idag i 50 länder över hela världen.

Läs mer om producenten här