Perfekta förhållanden för ekologisk vinodling

Springseed Wine Co.

Producenten bakom Four o’Clock Chardonnay heter Springseed Wine Co och kommer från hjärtat av McLaren Vale. Dalen ligger ca fyra mil söder om Adelaide och har i och med sin närhet till havet ett nästan unikt läge. McLaren Vale har ca 300 vinodlare som tillsammans odlar på totalt 5000 hektar.

Området hör till en av de första vinregionerna i Södra Australien. Den första dateringen av planteringar är redan år 1838 av John Raynell. Med ett medelhavslikt klimat som kännetecknas av varma somrar och måttliga vintrar, och som förmildras av närheten till havet, men även vinterdominerad nederbörd, låg luftfuktighet och relativt hög avdunstning, så erbjuder regionen perfekta förhållanden för ekologisk vinodling. Det regnar sällan under skörden och både frost på vintern eller våren samt torka på sommaren är sällsynt. Medelnederbörd för McLaren Vale är ca 660mm per år varav ca 180mm faller under växtperioden.

Springseed Wine Co, som också producerar vin under namnet Battle of Bosworth, är belägen i Willunga, söder om samhället McLaren Vale. Willunga grundades år 1837 och producentens familj har odlat druvor, till och från, i samhället sedan slutet av 1840-talet. 1970 grundade Peter och Andrea Bosworth Edgehill Vineyards. År 1995 tog deras son Joch Bosworth över ansvaret och påbörjade samma år arbetet med vingårdens ekologiska konvertering. 2001 grundades Battle of Bosworth av Joch och han partner Louise Hemsley Smith.

MMM_6759-entrance-sign-slate

Med den ekologiska konvertering som påbörjades 1995 har producenten idag ett betydande innehav av 20 år gamla ekologiska vinrankor med Shiraz, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Viognier, Petit Verdot, Sauvignon Blanc och Mourvèdre (samt lite Graciano och Touriga Nacional). Dessa vinstockar är ekologiskt certifierade i A-klass av Australian Certified Organic. Certifieringsprocessen tar fyra år och innebär årliga revisioner och stickprovskontroller hos producenten.

Läs mer om producenten här.