Véronique Günther-Chéreau

Domaine et Châteaux Véronique GüntherChéreau´s familj har sina rötter i Muscadets mineralrika vinmylla sedan 1400-talet. Deras Domaine är en av de äldsta vingårdarna i Nantes.

Precis där floderna Sèvre och Maine möts ligger Chateau du Coing där producentens familj har skapat vin i hundratals år. Véroniques far tog över verksamheten 1973. Varje ny generation har sedan haft sin prägel på vinerna, men tradition och arv har alltid varit centralt och kvalité är ett ledord för producenten.

Idag drivs egendomen med sina 67 hektar odlingar, av Veroniqe Chéreau som tog över ansvaret 2003. Véronique drivs av en stor passion för det autentiska och historiska framställningssättet av Muscadet och dess druva Melon de Bourgogne.

Sedan 2011 anslöt Véronique´s dotter Aurore, en nyligen utbildad oenolog till verksamheten och idag drivs verksamheten av Mor och Dotter i en mycket charmig samklang. Ett av Aurores första påverkan var att konvertera ca 25 hektar till ekologisk vinframställning vilket till en början inte var helt populärt bland de som arbetar på domänen.

Även om mor och dotter ofta har meningsskiljaktigheter så är det Véronique som bestämmer. ”Mamma är chef tills hon dör” säger Aurore lite skämtsamt. De båda har en stark strävan av återigen lyfta riktigt bra Muscadet ut på världsscenen, och lyfta upp det från de fördomar som finns kring de viner som de stora kooperativen har på marknaden.

”När jag tog över verksamheten 2003 bestämde jag mig för att kvalité skulle vara vårt högsta fokus. Som vinmakare ska vi inte sträva efter att förvärva ny mark utan göra det bästa av den. Vi upprätthåller våra jordar och vingårdar i perfekt skick, där några är 100 år gamla”

Producenten har även ett flertal tankar i olika storlekar vilket gör att de olika delarna av vingårdarna kan hanteras separat i vineriet och de blandas ej. Vinerna vilar sedan på sin jästfällning till dess att de ska buteljeras.

Detta mycket noggranna arbete har gett vingården kvalitetsbenämningen ”Cru Communal” vilket beskriver det större odlingsområdets bästa terroir.

Idag förvaltar producenten tre områden:

Château du Coing som sträcker sig över 45 hektar i Saint Fiacre sur Maine. Vid foten av Massif Armoricain. Dessa vinlägen ligger i söderläge i riktning mot havet. Jordmånen består av två lager glimmerskiffer samt granatrik jord. Denna jordmån ger livligt aromatiska och generösa viner med mineraltoner.

Det andra området, Grand Fief de la Cormeraie, är en 5 hektar stort område som ligger i Monnières, i hjärtat av Muscadet. Dess jordmån består av 40 centimeter lera och kiselrika jordar samt glimmerskiffer och granatrik jord.

Det tredje området, Château de la Gravelle sträcker sig ut över 17 hektar i Gorges. Jordmånen består av vulkanisk sten som kallas Gabbro som är täckt av ett tjockt lager lera. Viner från detta område ger mycket struktur och mineral citrusaromer.

 

Bilagor för nedladdning

Ladda ner bilagor från Dropbox