Familjen Mayard

Vignobles Mayard

I slutet av 1800-talet drabbades många av Frankrikes vinbönder hårt av Phylloxeran (vinlusen) och en lösning för många var att lämna Frankrike och emigrera till USA.

Men för vinbonden Gratien Mayard var dock kärleken till Frankrike alltför stor och han valde att stanna kvar för att plågsamt återplantera sin vingård, ranka för ranka. Det här arbetet la grunden för dagens stolta ägare, en internationellt erkänd producent, där familjen Mayard fortsätter driften och moderniseringen av deras familjeföretag.

Fram tills idag har fem generationer Mayards brukat jorden på denna historiska vingård. Producenten består av de tre syskonen Mayard: Françoise Roumieux-Mayard, manager och vinmakare; Didier Mayard, försäljningschef och Béatrice Mayard , export och marknadsföring. Samt ett dedikerat team. Med ekonomistudier som grund hade det varit logiskt för Françoise Roumieux-Mayard att fokusera på försäljning, men hon drogs mot vinmakning och började arbeta vid sin fars sida 1989.

Kungen av druvor heter här inte Cabernet Sauvignon, utan Grenache!

Kungen av druvor heter här inte Cabernet Sauvignon, utan Grenache!

Ett decennium senare tog hon över driften och ansvaret för egendomen. Françoise Roumieux-Mayard är även ordförande för en sammanslutning som heter Femme Vignes Rhône Group som består av över 30 kvinnliga vinmakare, baserade i Rhône. Gruppens syfte är att lyfta fram kvinnorns roll i den annars så traditionellt manliga värld av vin och utveckla skadeinsekterprofilen för Rhône appellationerna. Idag företräds Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages, Châteauneuf-du-Pape, Visan, Vacqueyras, Gigondas, Beaumes de Venise, Coteaux du Tricastin, Côtes du Ventoux, Côtes du Luberon et Costières de Nîmes av Femme Vignes Rhône Group. Vingården omfattar idag 43 hektar vinodlingar som är fördelade på c:a 30 lägen med vitt skilda Terroir.

En del av lägena planterades för över ett sekel sedan. Dessa olika lägen, kombinerat med endast ca 600 milliliter regn per år och mistralvinden, ger mycket gynnsamma förhållanden för vinodling.

Terroir är ett ledord för producenten Vignobles Mayard och samtliga av producentens viner ger ett fullt uttryck för vingårdens olika områden och dess skiftande terroir. Kungen av druvor heter här inte Cabernet Sauvignon, utan Grenache!

p5

Producenten odlar nio av appellationen Châteauneuf-du-Pape´s 18 godkända druvor: Bourboulenc, Cinsault, Clairette, Grenache, Grenache Blanc, Mourvèdre, Picpoul, Roussane och Syrah Jordmånen består av lera och sand med sandsten i, i de norra lägena samt de för området kända runda stenarna, galets roulés, i de södra lägena.

Vinrankorna växer enligt agriculture raisonnée vilket innebär att man fokuserar på hållbart jordbruk och respekt för miljön. Genom att kontrollera skördeuttaget garanteras även att vinet uttrycker sin terroir till fullo. Producenten har ett genomsnittsligt skördeuttag på 26 hektoliter per hektar.

Odlingsmetoderna är traditionella och fullt ekologiska. Istället för att använda konstgödsel och ogräsmedel, bearbetar producenten jorden och lägger ner en stor mängd manuellt arbete i varje skede av vinrankornas tillväxtcykel. Det ”grönarbete”, d.v.s. beskäring, uppbindning samt borttagande av oönskade druvor m.m som läggs ner under vinrankans tillväxtsstadie, har stor betydelse för resultatet.

Vindruvorna skördas för hand och en noggrann selektering av druvorna sker, dels ute i vingården men även i vineriet där druvorna avstjälkas helt innan de pressas mjukt. Macerationen pågår i 24 dagar och jäsningen mellan 18 och 28 dagar vid en temperatur av 25 grader. En pneumatisk press används för att pressa druvorna så skonsamt som möjligt. Därefter ligger vinet på betongtankar i ca 12 månader innan buteljering. Hela vinproduktionen sker med hjälp av gravitation.

I hjärtat av byn Châteauneuf du Pape ligger Vignobles Mayards vinkällare. Där kan man se resterna av ett stenvalv från ett 1700-tals chateau elegant bryta av mot en modern interiör.

I hjärtat av byn Châteauneuf du Pape ligger Vignobles Mayards vinkällare. Där kan man se resterna av ett stenvalv från ett 1700-tals chateau elegant bryta av mot en modern interiör.

Läs mer om producenten här eller besök producentens hemsida.