Korv med bröd “Deluxe” för helgens utefix
Det ska bli sol i helgen! Passa på att vårstäda i trädgården eller på uteplatsen och plocka fram grillen. Sno sedan ihop en god korvlunch som avnjuts bäst utomhus i…
Producent Quarisa Wines | Land Australien | Region South Eastern Australia | |
Årgång 2021 | Typ Rött | Storlek 750 ml | Alkohol 14 % |
Druva 60 % Shiraz, 30 % Cabernet Sauvignon, 10 % Durif | Smakstil Fruktigt & Smakrikt | Art. nr. 6816-01 | |
Lagring 15 procent av vinet lagrades på amerikanska ekfat i ett halvår. 10 procent av faten var nya, 40 procent var två år gamla och 50 procent var fyra år gamla. Resterande del vin vilade på ståltankar. |
Kompakt och intensiv doft med blåbärspackad frukt. Smaken har typiska australiensiska förtecken — eucalyptus samsas med plommon, blåbär, choklad och rostade fat. Allt tillsammans med mjuka men oblyga tanniner.
Vinet är smakrikt och generöst.
Passar perfekt till rätter som pulled pork eller ribs.
Bakom Bonza reserve står familjen Quarisa, som är bosatta på gården ”Castel Vena” i New South Wales, Australien. John Quarisa är en både välrenommerad och prisbelönt producent och vinmakare, med åtskilliga år som vindomare i bagaget. New South Wales är en liten by med flertalet invånare med italiensk härkomst. Både John och hans fru Josephine Quarisa har italienskt påbrå.
Paret drivs av en stark passion för sina arbeten; Josephine som konstnär och John som vinmakare med hela Australien som sitt arbetsfält. Inspirationen hämtar de bland annat från sina barn Nadine, Ryan och Annaliese, som alla tre har en ändlös energi och entusiasm. Idag fokuserar John främst på sina egna produkter, som går under varumärkena Johnny Q och Treasures, den senare syftar på John och Josephines barn. Han tar dock även fram nya viner till olika marknader. Samarbetet med Vinia har genom åren gett många populära fasta lanseringar på Systembolaget.
Druvorna i Bonza Reserve kommer från tre olika odlingsområden inom South Eastern Australia. Shirazdruvorna från Limestone Coast, cabernet sauvignon från Padthaway och durif från Riverina. Klimatet i dessa tre områden varierar från hett och torrt och varma dagar med kalla nätter. Värmen tillåter druvorna att uppnå en högre mognad de kalla nätterna kyler dem och mognaden saktas ner. Denna process gör att druvorna får längre tid på sig att ta åt sig näring från jorden och utveckla komplexitet i smak och doft.
Odlingsområdena har gemensamt att de alla har inslag av den röda lerjorden, Terra Rossa. En jordmån som ligger bakom många av dessa områdens kvalitetsviner, i och med den höga järnhalten. Limestone Coast har en blandning av Terra Rossa och kalkjordar. Padthaway har en djup bördig och sandig jord blandad med Terra Rosa. I Riverina finns huvudsakligen Terra Rossa. De tre jordmånerna sätter sin tydliga prägel på vinet.
Efter att druvorna snabbt förflyttats in i vineriet, jästes de separat vid en temperatur som tilläts stiga till 30 grader, för att extrahera färg och tannin. Därefter kyldes de ned till 23 grader. Efter pressning överfördes en del till ekfat för att jäsa klart. När vinet i tank och ekfat jäst klart blandades de samman i tank för att genomgå en malolaktisk jäsning. Vinet vilade därefter i ek- och rostfria tankar i 6 månader innan John Quarisa blandade, stabiliserade och filtrerade vinet. Fathanteringen bestod i att lagra vinet i 6 månader: 15 procent i amerikanska 300-litersfat (10 procent ny ek, 40 procent 2-årig och 50 procent 4-årig) och resterande 85 procent på rostfria ståltankar. Skörd skedde mellan 28 februari och 21 mars 2015. Buteljering skedde i september 2016.
Det ska bli sol i helgen! Passa på att vårstäda i trädgården eller på uteplatsen och plocka fram grillen. Sno sedan ihop en god korvlunch som avnjuts bäst utomhus i…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.