Ladda ner bilagor från Dropbox

Carpone Durif (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Nyanserad, fruktig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av plommon, choklad, svarta vinbär, kaffe, lakrits och vanilj

Carpone Durif är ett riktigt kraftpaket av typisk australiensisk karaktär. Det är ett Nyanserat och mycket fruktigt vin med tydlig balanserad fatkaraktär samt inslag av plommon, choklad, svarta vinbär, kaffe, lakrits och vanilj.

Vinet består av 100% Durif och har en djupt mörkröd färg som harmoniserar med vinets kraftiga karaktär. Servera Carpone Durif vid 16-18° C till grillade rätter av lamm- nötkött eller mustiga vegetariska grytor.

Vinet kommer från South Eastern Australia, Ett område med en över 100-årig tradition av vinodling. Området har ett varmt och torrt klimat i kontinental stil med skyhöga temperaturer på sommaren vilket gör bevattning nödvändig, vilket pionjärer på 1800-talets slut gjorde möjligt med stora kanalbyggen. I detta klimat trivs durifdruvan utmärkt och producerar kraftiga viner.

Druvorna till detta vin skördades under natten i mars med ett skördeuttag på ca 9000 liter per hektar.

Läs mer om druvan durif:

Ibland uppstår de mest underbara skapelser slumpmässigt – glada hybrider. Detta var precis det som hände för ungefär 130 år sedan i norra Rhônedalen.
Omkring år 1880 står Dr Francois Durif i sin experimentella vingård i södra Frankrike. Framför sig har han en helt ny vindruva som är resistent mot mjöldagg. Rankan har han drivit upp från fröet från en peloursindruva, i syfte att just ta fram en ranka som var resistent mot mjöldagg. Druvan namngavs först efter Francois som “Plant du Riff” men bytte sedan namn till Durif.
Vid denna tidpunkt visste inte Francois källan till korsbefruktningen som skapat den nya druva. Det skulle till och med dröja fram till 1996 innan man med hjälp av modern DNA-teknik spårade korsbefruktningen till druvan Syrah.

Även om druvan var resistent mot mjöldagg så producerade vinrankan täta druvklasar vilket inte var helt optimalt i sitt inhemska klimat, där röta ofta drabbade vinklasarna. Druvan fick därmed aldrig någon större utbredning i Frankrike. Druvklasarna formar kompakta kluster av druvor vilket gör den känslig i regnigt klimat.

Däremot trivdes druvan betydligt bättre i det varma och minde regniga Kalifornien där vinrankan planterades för första gången 1884. Många vinodlare kallade då druvan för Petit Sirah, då den hade många likheter med Syrah, och den ökade i popularitet under början av 1900-talet. Namnet Petit Sirah användes för ett antal druvor vid denna tidpunkt.
Namnet “Petit” syftar på vindruvornas storlek, vinrankorna är kraftiga och även bladen är stora.

Då över 90 % av druvan odlas i USA har den gjort samma typ av resa som Malbecdruvans färd från Cahor till Argentina eller en annan likhet; Primitivo och Zinfandel och med över ett hundra års historia i landet ses druvan nästan som en inhemsk druva i USA idag.

Sedan 1996 då Dr. Carole Meredith genom DNA-teknik identifierade Durif som en korsbefruktning av Peloursin och Syrah debatterades det flitigt om Durif skulle få vara en officiell synonym till Petit Sirah i likhet med Syrah och Shiraz.

Denna process pågick många år parallellt med en liknande process gällande Zinfandel och Primitivo. I slutet av år 2011 så slogs det dock fast att Durif och Petit Sirah får användas som officiella synonymer. Dr. Carole Meredith och hennes team på University of California Davis gjorde ett stort antal analyser i gamla vingårdar med Petit Sirah

och fastslog att c:a 90 % av dessa vinrankor härstammade från de durifplantor som planterades i slutet av 1800-talet, resterande del var i huvudsak gamla peloursinplantor.
I slutet av 1800-talet så lägger en annan Francois grunden för durifdruvans framtid. Denna Francois Robert De Castella var möjligtvis Australiens första ”Master of Wine” även om titeln inte fanns vid den tidpunkten.

Francois basade över en vingård redan vid 19 års ålder och skrev ett flertal böcker om vinodling i ung ålder.
År 1907 blev han utnämnd till vinodlingsexpert av det australiensiska jordbruksdepartementet och Francois reste till Frankrike för att lära sig mer om bekämpning av vinlusen som var ett stort problem.

Någon gång under denna resa träffades de båda Francois och Francois de Castella fick där rådet att kultivera Durif i Rutherglen i Australien, vilket han sedan gjorde omkring år 1908.
Idag odlas c:a 4 % av all Durif i Australien och druvan trivs bra även här, i det betydligt varmare klimatet än norra Rhônedalen.

Producent Quarisa Wines Land Australien Region South Eastern Australia
Årgång 2019 Typ Rött Storlek 750 ml Alkohol 14 %
Druva 100 % Durif Art. nr. 262301
Lagring 30 procent av vinet har lagrats åtta månader i amerikanska ekfat om 300 liter varav 60 procent av faten var nya och resterande två år gamla. Resterande vin lagrades ett halvår tillsammans med nya franska ekchips
99 kr
Hitta vinet på ditt närmaste systembolag

Hitta Carpone Durif på ditt närmsta systembolag.

Mitt närmaste systembolag