Ladda ner bilagor från Dropbox

Château La Péyère (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktigt, smakrikt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, korinter, kaffe, choklad och ceder.

1979 ärvde Jean Pierre Monnier 6,5 hektar mark vid Girondes flodmynning. Det var en 17 meter lång kulle som riskerade att bli något helt annat än vinodling och de valde att satsa på vinodling. År 1990 började de bygga ett cirkulärt vineri, en form känd för att bevara energi och Château Sègue Longue Monnier grundas. Producentens första skörd skedde 1992.

År 1998 anslöt Jean Pierres son Pierre Christophe Monnier till verksamheten. Pierre Christophe hade haft en karriär inom professionell hästhoppning men började nu arbeta tillsammans med sin far. De två männen, passionerade för naturen började arbeta med jorden tillsammans. Samma förtroende och respekt för naturen som Pierre Christophe gett sina hästar genomsyrar allt deras arbete i vingården.

2008 hade deras vingårdar växt till 22.5 hektar varav 10 var ekologiskt certifierade. Efter ytterligare fyra år fick producenten sin ekologiska certifiering. Från 2014 har producenten arbetar biodynamiskt och sedan 2019 tillsätts ingen sulfit till deras viner.

Idag har även Pierre Christophes barn anslutit till till familjeföretaget.

Vingården vetter mot sydöst i en grusjordmån och vinrankorna är planterade på rotstock Riparia Glorie samt dess bror 101-14 på lågt planterade vinrankor med 1 meter mellan vinrankorna och 1.5 meter mellan raderna. Man nyttjar den återcirkulation av värme som stenar i jorden tillför.

Där vingården idag är belägen var det en gång en ö omringad av vatten på 1700-talet, men atlanten och gironds tidvatten har med tiden eroderat området mellan land och denna ö. Än idag kan man fortfarande se byarna Royan och den före detta fiskebyn Meschers på den ordöstra sidan av Gironde från producentens vingård. De stora båtarna kallades gabarres och brukade transportera vin längs med floden åker ibland än idag.

Efter skörd genomförde en malolaktisk jäsning samt en 30 dagar lång maceration. Jäsningen skedde i ståltank. Endast jästfällning filtrerades bort och vinet har inga tillsatser inklusive sulfit.

Vinet har lagrats i ett år på 3 och 5 år gamla franska ekfat om 225 liter.

Druvkunskap Cabernet Sauvignon

Producent Château Sègue Longue Monnier Land Frankrike Region Médoc
Årgång 2019 Typ Rött Storlek 750 ml Alkohol 13,5 %
Druva 62% cabernet sauvignon 33% merlot 5% petit verdot. Smakstil Stramt & Nyanserat Art. nr. 3532-01
Lagring Vinet har lagrats i ett år på 3 och 5 år gamla franska ekfat om 225 liter.
Hitta vinet på ditt närmaste systembolag

Hitta Château La Péyère på ditt närmsta systembolag.

Mitt närmaste systembolag
  • 14 poäng
    Rätt ugn, fruktig doft med svarta vinbär, plommon, gräs, örter, ek och ceder i tonerna. Medelfyllig, god fruktig och lite utvecklad smak med sammansatta toner, bra struktur med rätt strama tanniner, balanserad syra, schysst längd och varm, ombonad avslutning. Ursprungstypiskt. 13,5%
    Munskänken December 2021

Recept och inspiration