planterrose375.png Ladda ner bilagor från Dropbox

Château Plantier Rose Cru Bourgeois

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Djup nyanserad doft av mörka bär, kaffe och örter. Smaken karaktäriseras av mogna bigarråer, plommon, ceder, svarta vinbär och en hint av blyerts. Vinet har en lång eftersmak.

Vinet kommer från byn Leyssac Hamlet som ligger i hjärtat av appellationen Saint-Estèphe, Médoc, Bordeaux.

Château Plantier Rose är ett vin med benämningen, ”Cru Bourgeois” vilket innebär att vinet har genomgått en kvalitetsbedömning och godkänts utifrån ett antal krav som ställts på vinet. En mer utförlig beskrivning finns att läsa via denna länk.  Cru Bourgeois är alltså ingen klassificering av egendomar utan ett erkännande av just det individuella vinets kvalité.

Längs med floden Gironde sträcker sig vingården nästan sju kilometer. Vingårdarna för Château Plantier Rose är på 6 hektar, producenten har totalt 9.53 hektar.

Dessa vingårdar ligger på en platå som är särskilt gynnsam för hög mognadsgrad i druvorna. Vingårdens jordmån består till största delen av grus, lera och sandjordar, vilket ger mycket bra dränering. Stora stenar på marken bevarar värmen och håller vinrankorna varma under natten, detta accelererar mognadsprocessen samt gör så att överflödig fukt dunstar bort.

Vingården är planterad med högkvalitativa druvor som ger låga skördar och vingårdens läge ger druvor med bra koncentration samt bra mognad.  Odlingarna är fördelade med 62 % Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot och 8 % Petit Verdot. Snittåldern för vinrankorna är 30-35 år och ca 8000 vinstockar är planterade per hektar.

Skörd för årgång 2014 skedde mellan den 29e till 30e september samt den 6e till 15e oktober. Skörden utfördes för hand.

Alkoholjäsningen sker vid cirka 25-28 ° C under 3 veckor med överpumpning och daglig delestage – tömning och tillbakapumpning, detta för att optimera den aromatiska utvinningen. Lagring på tank under en vecka. Malolaktisk jäsning i 10 dagar. (Temperatur runt 23 grader)

Vinet lagras sedan i 12 månader på franska 225 liters ekfat, med ek från centrala Frankrike.  30 % nya, 30 % ettåriga och 40 % tvååriga fat användes under lagringen.

Årgång 2014 är ett vin med mycket stor lagringspotential, kraftiga tanniner, välbalanserad, med en komplett doftpallett och en vacker färg.

Vinet har en djup nyanserad doft av mörka bär, kaffe och örter. Smaken karaktäriseras av mogna bigarråer, plommon, ceder, svarta vinbär och en hint av blyerts. Vinet har en lång eftersmak.

Producenten rekommenderar att vinet serveras vid en temperatur mellan 14-18 grader.

”Den största utmaningen har varit att skapa ett gott namn åt Plantier Rose inom de strikta ramar som finns i Crus Bourgeois, och de höga krav som ställs inom appellationen Saint-Estèphe. ”

Producent Château Plantier Rose Land Frankrike Region AOP Saint-Estèphe
Årgång 2019 Typ Rött Storlek 375 ml Alkohol 13 %
Druva 62% Cabernet Sauvignon, 30 % Merlot, 8 % Petit Verdot Smakstil -- Art. nr. 3626-02
Lagring Vinet har lagrats 12 månader på franska 225l fat varav 30 % nya, 30 % ettåriga och 40 % tvååriga.
Hitta vinet på ditt närmaste systembolag

Hitta Château Plantier Rose Cru Bourgeois på ditt närmsta systembolag.

Mitt närmaste systembolag
  • Fynd
    Borås Tidning, 2016
  • 92p
    Ungt, blårött, stor komplex doft av mörka bär, grön paprika, köttsoppa och färska örter. Strävt men med fin balans, komplexitet med smak av lagerblad, röda vinbär, rostade ekfatstoner, läder, höstsvamp. Bra. Lång eftersmak.
    Livets Goda
  • Mycket bra vin!
    Fruktig doft med svarta vinbär, plommon, läder, ceder och fat. Medelfyllig, god, fruktig och tydligt strukturerad smak med sammansatta aromer och riktigt bra längd. Lite rustik bordeaux att lagra 4-6 år.
    Munskänken, Nr5 2016

Recept och inspiration