Finca Villazan (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Vinet har en rubinröd färg och på näsan hittas toner
av röda frukter, moreller, mogna körsbär, skogsbär tillsammans
med fat. I munnen ges en fruktig attack med en tydlig syra som
ger längd och fräschör till vinet. Vinet har en bra struktur som
passar bra till mat. Vinet är mycket komplext med många lager
och viner på att luftas i karaff.

I en by vid namn Sahagún i hjärtat av Camino de Santiago, i den mest östra delen av Tierra de Leon ligger Viñedos y bodega Julio Crespo. Där har vinet Finca Villazán 2015 skapats av vinmakaren José Carlos Álvarez, en vinmakare och enolog med 17 års erfarenhet från vingårdar som Emilio Moro, Cepa 21, Carmelo Rodero och Convento de las Claras i Ribera del Duero.
Producenten började odla druvor år 2002 och planterade då druvsorterna Mencia, Tempranillo samt Prieto Picudo och Albarin. År 2006 kom producentens första röda vin.
Klimat – Området har ett medelhavsklimat med torra och kalla vintrar samt varma somrar med i genomsnitt 500mm regn per år samt ca 2700 soltimmar. Vingården består av 5 hektar odlingar som är fördelade på de två vingårdslägena Sastra och Majuelò, vilka är belägna på en höjd om 870 m över havet.
Jordmån/jordart – Består av alluvial lera som är en blandning av grus och slam med avlagringar från förhistoriska bergarter, samt floden Valderaduey.
Skörd/Vinifiering –Vinet Finca Villazán består till 100 % av druvan Prieto Picudo och skörden utfördes för hand mellan den 2a och 4e Oktober. Producenten skördar för hand i lådor om 12kg samt med en total avkastning om 4000kg per hektar. Producenten binder upp vinrankorna enligt en dubbel goyot.

Efter skörd, avstjälkning och press av druvorna så kallmacererades druvorna mellan 24-36 timmar för att extrahera mer färg samt organoleptiska egenskaper. alkoholjäsningen utfördes i en dagligt kontrollerad temperatur om 20-22 grader med inhemska jäster från producentens gård. Därefter rundpumpades vinet under de kommande 10-12 dagarna innan det med hjälp av gravitation, transporterades ner till lagringslokalen där vinet överfördes till olika tankar för att avlägsna olika sediment från jäsningen. När denna process var färdig så genomfördes en malolaktisk jäsning följt av lagring i 225 liters franska fat i 12 månader. Till lagringen användes nya franska fat, medium toast av sorten Saury Demptos samt Radoux.

Vinet har en rubinröd färg och på näsan hittas toner av röda frukter, moreller, mogna körsbär, skogsbär tillsammans med fat. I munnen ges en fruktig attack med en tydlig syra som ger längd och fräschör till vinet. Vinet har en bra struktur som passar bra till mat. Vinet är mycket komplext med många lager och vinner på att luftas i karaff. Vinerna från Julio Crespo är mycket speciella och vinet vi lanserade den 1 Mars är inget undantag, det är ett vin att älska eller hata, har vi hört folk säga. Vi tycker att det är ett riktigt häftigt  vin och ser fram emot en ny unikt produkt på hyllan.

Låt det smaka!

Visa mindre
Producent Bodegas Julio Crespo Land Spanien Region Spanien
Årgång 2015 Typ Rött Storlek 750 ml Alkohol 13,5 %
Druva 100% Prieto Picudo Art. nr. 4391
Lagring 12 mån på nya franska fat, 225 liter
119 kr
Hitta vinet på ditt närmaste systembolag

Hitta Finca Villazan på ditt närmsta systembolag.

Mitt närmaste systembolag