Allt du behöver veta om mousserande vin!
Vilket bubbel föredrar du? De allra flesta har sina personliga preferenser när det kommer till mousserande vin, och visst är det så att varje region bidrar med sin unika charm…
Producent Montelvini | Land Italien | Region Asolo DOCG | |
Årgång 2022 | Typ Mousserande | Storlek 750 ml | Alkohol 11 % |
Druva 100 % Glera | Smakstil Fylligt & Smakrikt | Art. nr. 252701 | |
Lagring Efter en första mjuk pressning av Glera-druvorna jäses musten vid en kontrollerad temperatur med hjälp av utvalda jäststammar. Efter jäsningen filtreras vinet och lagras. Grundvinet som erhållits från denna första jäsning får vila i minst sex månader fram till början av mars, innan det buteljeras för den andra jäsningen som sker i flaskan. Enligt lag får buteljering endast ske mellan den 1 mars och 30 juni varje år och vinet får introduceras på marknaden först 90 dagar efter buteljering. Det sker ingen degorgering, vilket innebär att kvarvarande jästceller förblir i flaskan. |
Fruktig, ungdomlig, mycket frisk, aningen blommig smak med inslag av päron, kex, gröna äpplen, vit persika, örter, kiwi och lime.
Montelvini Il Brutto är en mycket eftertraktad Asolo DOCG som är naturlig och ofiltrerat efterjäst i flaskan. Prosecco framställd på detta vis hör till den enda kategorin med potential för lagring, och som vackert utvecklas med tiden. Enligt de finaste traditionerna av vinframställning från Asolos kullar lägger sig jästen på botten, vilket ger en naturlig, mineralrik och mjuk karaktär trots avsaknaden av druvsocker.
Resultatet är ett exemplariskt vin från producenten Montelvini med en distinkt smak och arom, som rikt uttrycker den unika terroir som den härstammar från.
Montelvini Il Brutto är fruktig, ungdomlig, mycket frisk, aningen blommig smak med inslag av päron, kex, gröna äpplen, vit persika, örter, kiwi och lime.
Il Brutto betyder “den fule” och syftar på dess grumliga färg. Men låt inte namnet förringa denna butelj för det grumliga ger inte bara en extra livsnerv i flaskan, utan bidrar även med att göra vinet till ett fantastiskt matvin, även om det är gott som det är.
Il Brutto går att avnjuta på två sätt — dekanterad eller au naturel.
Odlingsområdet för vinet ligger i i provinsen Treviso i Veneto-regionen norr om Venedig, på de kuperade områdena Montello e Colli Asolani vid foten av Dolomiterna. Vinodlingarna finns på en höjd som sträcker sig från 150 till 450 meter över havsytan.
Alla druvor som ingår i Il Brutto kommer från en 6 hektar vingård. Skörd sker mellan 10 och 20 september och enbart de bästa Glera-druvorna plockas för hand för detta vin.
Efter en första mjuk pressning av druvorna jäses musten vid kontrollerad temperatur med hjälp av utvalda jäststammar. Efter jäsningen filtreras vinet och lagras. Grundvinet som erhållits från denna första jäsning får vila i minst sex månader fram till början av mars, innan det buteljeras för den andra jäsningen som sker i flaskan.
Enligt vinlag får buteljering endast ske mellan den 1 mars och 30 juni varje år och vinet får introduceras på marknaden först 90 dagar efter buteljering. Det sker ingen degorgering, vilket innebär att kvarvarande jästceller förblir i flaskan.
Den traditionella tillverkningsmetoden av Prosecco från en tid innan ståltankar skapar en unik version av detta älskade vin. Med en andra jäsning i flaskan är Montelvini Il Brutto Asolo Prosecco Superiore DOCG Sui Lieviti en hyllning till den ‘gamla stilen’ av Prosecco. Denna teknik resulterar i ett vin med mycket låga svavelhalter och där jästens närvaro i flaskan förhindrar oxidation.
Vinmakare: Stefano Nandi
Vilket bubbel föredrar du? De allra flesta har sina personliga preferenser när det kommer till mousserande vin, och visst är det så att varje region bidrar med sin unika charm…
Prosecco, Italiens svar på glädje och firande, har länge varit synonymt med kvalitetsmousserande vin världen över. Denna älskade dryck, känd för sin uppfriskande bubblighet och förmåga att förvandla varje tillfälle…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.