Org de Rac Cabernet Reserve (Nyhet)

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Fruktig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, körsbär, choklad, kryddpeppar och örter.

Terroir:

Dessa cabernet sauvignon och merlotdruvor kommer från Org de Racs bästa vingårdslägen. Vingårdarna vetter åt söder och har en högre altitud än den resterande delen av deras vingårdar. Den svala atlantbrisen kyler ner vingården från eftermiddag till kväll från 33 grader till 18 grader. Dessa stora temperaturskillnader är ovanlig för området och bidrar till att dessa druvor är bland de bästa Cab och Merlotdruvorna i Western cape.

Jordmån:

Org de Rac sitter på några av världens äldsta jordstrukturer, inte bara i Swartland utan på hela jorden. Producenten har haft ett flertal jordmånsexperter på plats för att analysera vilka ämnen som finns i jorden och dess struktur, för att sedan analysera tillsammans med vilket val av olika kloner av vindruvor som ska användas. Den huvudsakliga jordmånen är Duripan (Dorbank) eller mer känd som Malmesbury skiffer, som med sin röda färg är rik på järn och manganoxid. Sedan även inslag av hård plintit och glencoejordar. På de högre delarna av vingården finns mer stenig jordmån med mycket kisel. När dessa jordar är korrekt förberedda och brutna så finns ett fint, halvmeter djupt skikt av fin lera med fantastisk vattenabsorptionsförmåga. ”Its what dreams are made of”

Druvor:

I vingården så har Org de Rac ett flertal olika kloner av druvan Cabernet Sauvignon. Redan för 20 år sedan när de första rankorna planterades så genomfördes ett gediget arbete i att analysera vilken klon och rotstock som bör passa bäst på ett specifikt vingårdsläge, tillsammans med i vilken vinkel och bevattningsmodell som varje vingårdsläge ska få.  Vinrankorna är idag planterade i söderläge där de följer solen bana från öst till väst. Klonerna som används är av världsklass; Cabernet Sauvignon 46C, 18A, 15C, 37B och för merlot MO 192 Italian. Dessa kloner växer i separata delar av vingården och vinifieras även separat för att sedan blendas. En del kloner fatas även helt separat.

 

Skörd:

Alla druvor skördades för hand i lådor som rymmer 15 kilo. Producenten har investerat i en ny Italiensk skördskakare (The Dream Machine) som släpper ner druvorna på två vibrationsplattformar som endast släpper igenom de bästa och finaste hela druvor. För att få denna maskin att fungera optimal krävs det att druvorna är svala, därför skördar producenten från tidig morgon fram till ca kl 11. De druvor som skördas senare på dagen förvaras i ett nedkylt rum och sparas till dagen efter. Druvorna behöver vara ca 15 grader och inte varmare än 22 grader.

Storlek på vingården/vinrankor per hektar:

2750 vinrankor per hektar som ger ca 700hl per ton. Producenten använder ett flertal olika kloner men merparten av druvorna kommer från en 5 hektar mark som huvudsakligen består av CS 18A samt CS 46C.

Vinifikation:

När druvorna har plockats placeras de på ett rörligt bord där alla blad sorteras bort för hand. Sedan överförs de till ”The Dream Machine” som försiktigt skakar av bären från stjälkarna. Druvorna hamnar sedan på ett rullande band som sorterar bort alla gröna eller halvfärdiga bär. Sedan vidare till en annan vibrerande maskin, (Tommy), som har ett sorteringssystem som ser till att alla bär håller samma storlek samt är helt intakta. Även blad och stjälkrester plockas bort.

Druvorna körs sedan genom ett kylningssystem som får ner värmen till ca 15-18 °C för att få en långsam start på fermenteringen, denna nerkylning spar även mycket värmeenergi genom hela jäsningscykeln och producenten föredrar att jäsa vid en temperatur om 25°C för att långsamt sedan sluta vid 28°.

Vinifikationsprocessen är inget producenten läser från ett manus utan det är något som växer fram samtidigt som Org de Rac kontinuerligt analyserar var vinet är i processen. Eventuellt behövs det tillsättas lite vinsyra för att hålla ph-värdet på rätt nivå, ibland behövs mer tannin för att balansera frukten och ge struktur.

Under jäsningens början siktar vinmakaren på 4 ompumpningar och sedan 3…2 med en sista i beredskap i väntan på macerationen.  Producenten har även specialiserat sig på att genom en kraftig luftimplosion brisera den druvkaka som flyter på toppen i jäsningskaret, vilket låter koldioxid lämna detta lager. Detta gör att fruktkomponenten i vinet förstärks.

Druvskalen ligger med under jäsningen i ca 3 veckor. Därefter pumpas en liten mängd vin ut som blandas med den fritt runna juicen.  Under denna process försöker producenten undvika syre i bästa möjliga mån. Därefter omtappas vinet till nya tankar för att undergå en malolaktisk jäsning. Vinet jäste i ståltankar.

Fathantering:

Fathantering 60% Franska ekfat (1st fill) 30% Amerikanska (2nd fill) 10% Rumänska (3rd Fill) 14 månader på fat.

Producent Org de Rac Land Sydafrika Region Swartland
Årgång 2018 Typ Rött Storlek 750 ml Alkohol 14,5 %
Druva 86% Cabernet Sauvignon 14% Merlot Art. nr. 251001
Lagring Fathantering 60% Franska ekfat (1st fill) 30% Amerikanska (2nd fill) 10% Rumänska (3rd Fill) 14 månader på fat.
119 kr
Hitta vinet på ditt närmaste systembolag

Hitta Org de Rac Cabernet Reserve på ditt närmsta systembolag.

Mitt närmaste systembolag