Kyckling i Gräddås
Kyckling i krämig gräddsås är en snabb och god rätt som går snabbt att tillaga. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och krydda med salt och svartpeppar. Värm upp en stekpanna…
Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av äpplen, brynt smör, päron, örter och apelsin
Odlingsområde – Org De Rac’s vingårdar ligger i södersluttningarna av Piketberg-berget med Berg-floden nedanför som skapar en naturlig gräns och som är kärnan i vindistriktet Swartland. Vingårdarna, på kartan, ligger i utkanten av Swartland där man har fördelen att ha starka kyliga havsbriser från Atlanten som drar in över vingårdarna.
Placeringen av vingården är av stor betydelse eftersom den ligger i anslutning till Berg-floden som naturligt skapar ett svalare och mildare klimat med en bas av deponerade alluviala jordar blandat med en hög andel av märgel, skiffer och krita som skapar svala dränerade jordar som är idealiska för kvalitetsviner av just Chardonnay. Platsen och jordmånen är väldigt väl lämpad för druvan Chardonnay.
Vinet skördades i slutet av januari på morgonen under den svalaste delen av dagen för att bevara druvornas karaktär och arom optimalt. Druvorna avstjälkades sedan och macererades i 18 timmar vid en temperatur om 12 grader. 30% av vinet fick jäsa i ekfat resterande del på ståltank. Vingården för vindruvorna som igår i vinet är på 5,1 hektar
Historik och fakta om producent/vinmakare – Org De Rac Wine Estate började ursprungligen som en ekologisk vinproducerande vingård 2002 och de första vinstockarna planterades i första hand på jungfrujordar. Org de Rac är den första sydafrikanska producenten att börja som en ekologisk vinproducent från produktionsstart. I dag har de skalat upp till 54 hektar och säljer de flesta vinerna globalt.
Vinmakaren Frank Meaker studerade vinkunskap och vitikultur och praktiserade på Bergkelder 1979 under ledning av Dr Julius Laszlo och Desaruis Pongracz, studerar vid Robert Mondavi och senare även en fördjupad studie av mousserande / champagne. Frank var även med och startade House of JC Le Roux. Under senare år har han hjälpt många vingårdar med att skapa och utveckla ett program för kvalitetsvin-produktion inom Kap-provinsen. Frank är för närvarande huvudvinmakare på Org De Rac och arbetar med att utveckla och underhålla deras många ekologiska viner.
Producent Org de Rac | Land Sydafrika | Region Swartland | |
Årgång 2022 | Typ Vitt | Storlek 750 ml | Alkohol 13,5 % |
Druva 92 % Chardonnay, 4% Chenin Blanc, 4% Verdelho | Smakstil Fylligt & Smakrikt | Art. nr. 293001 | |
Lagring Vinet har lagrats 6 månader varav 39 % i fat (50% franska nya 500l och 50% rumänska 3åriga 300l) och resterande 61% i rostfria ståltankar med franska ekstavar |
Kyckling i krämig gräddsås är en snabb och god rätt som går snabbt att tillaga. Skär kycklingfiléerna i mindre bitar och krydda med salt och svartpeppar. Värm upp en stekpanna…
Sous vide är en tillagningsteknik där man tillagar råvaror i ett vattenbad och där råvaran oftast vakuumförpackas.Tekniken gör att råvaran blir perfekt tillagad och helt jämnt tillagad över hela råvaran. Vi…
Clam Chowder är en musselsoppa som är vanlig i norra USA. I regel har den alltid musslor, potatis, och salt fläsk samt grädde eller mjölk. Det är en värmande soppa…
Spanakopita är en läckert frasig grekisk spenatpaj. Gör så här: Lägg spenaten i en ren kökshandduk och krama ur så mycket vätska som möjligt. Om spenaten är blöt så kommer…
Koka upp vatten till pastan och tillsätt salt när vattnet börjat koka. Rensa svampen och skär i lagom stora bitar. Hetta därefter upp olivolja i en stekpanna och stek vitlöksklyftorna…
Gör så här: Tillaga baconet tills det är krispigt i en stor tjockbottnad kastrull eller panna. Tillsätt räkorna och tillaga dem till de är rosa Ta bort räkor och bacon…
Saltimbocca är så otroligt gott och väldigt lättlagat. Gör så här: Banka ut schnitzlarna tills de är ca 5 mm tjocka. Lägg ett salviablad på schnitzeln och linda in den…
Denna paj är enkelt att göra samt mycket mättande och passar perfekt som middag efter en hel dag i längdsspåret! Till krabba passar en fatad chardonnay utmärkt. Det lite söta…
Gör så här: Krydda filéerna med kryddorna och salta generöst. Har ni fisk med skinnsida så behöver ni inte salta den sidan. Värm upp 2 msk olivolja på medium värme…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.