Org de Rac La Verne Blanc de Blanc MCC (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Vinet är ljust halmgult med en grön nyans och en imponerande kvardröjande mousse. Med lagring på sin jästfällning har vinet en komplex doft med aromer av solmogna aprikoser och persika, nybakat bröd och rostade mandlar. Munkänslan förmedlar en friskhet med flinta och en rik textur med flera lager av citrusfrukter som är kvardröjande, tillsammans med den krämiga eftersmaken.

Detta mousserande vin görs enligt metoden, Méthode Cap Classique, vilket innebär att vinet precis som under champagnemetoden får genomgå en extra jäsning på flaskan.

Den första årgången av Org de Rac La Verne Blanc de Blanc gjordes av 2011 års skörd och var på samma sätt som detta vin en Blanc de Blanc, dvs gjord på enbart druvan Chardonnay. När källar mästare Frank Meaker år 1984 till 1985 arbetade i Avize tillsammans med Bauchet familjen i Champagne insåg han den fantastiska kraft Chardonnaydruvan kan erbjuda i vissa regioner och från cote de blanc. Denna filosofi och beundran ligger bakom valet av att endast använda druvan Chardonnay till detta vin.

Chardonnaydruvorna till detta vin planterades år 2008 och druvorna uppnådde en bra mognad år 2011 där en skörd med lågt skördeuttag gav en bra start. Just denna del av vingården har en speciell jordmån samt är belägen i den lägsta delen av Org de Racs vingårdar precis vid floden Berg´s flodbank, vilket ligger ca 115 meter över havsnivån. Här får rankorna ett större lövverk för att skydda från solen, som kan vara väldigt stark och het under sommaren. Dess närhet vid flodbanken och kullens botten ger även ett lite svalare mikroklimat.

Jordmånen består av depositioner från floden som funnit under ett millennium samt av alluviala grupper med flertalet skiffer och granitsten, jorden är väl dränerad. Områdets terroir ger vinet karaktär av flinta till basen och en komplexitet samt livligheten i vinets prix de mousse på ett elegant sätt.

Druvorna plockades för hand vid olika brix-nivåer och generellt så siktar vinmakaren på att få en färdigt produkt vid precis över 12% alkohol. Innan jäsning så sorteras både hela och krossade druvor som sedan får jäsa, efter jäsning genomgår vinet en malolaktisk jäsning för att förstärka vinets smakprofil och ge bättre struktur och längd.

I år 2016 årgång av La Verne MCC användes en liten del ek-lagrat vin, (3%) vilket gifte sig väl efter tre års sur lie. Under degoreringsprocessen tillsattes även en liten dosage för att få upp restsötman till 4 gram per liter. Vinet har i sig en naturlig sötma och fyllighet som skapats över tid där vinets kontakt med jästen under en lång tid skapar denna unika MCCs rika bouquet.

En degoreringsrutin sker var tredje månad och alla nya årgångar av La Verne ligger minst tre år på sin jästfällning.

Vinet är ekologisk och veganvänligt.

För årgång 2016 gäller följande specifikationer:

Skördeuttag: 7 ton per hektar

Alk: 12.5%

Socker: 4.1 g/l

FSO2: 22 mg/l

TSO2: 102 mg/l

pH:3.34

TS: 5.5g/l

Detta vin finns nu tillgängligt via beställningssortimentet och är det sjunde vinet från Org de Rac. För att läsa mer om producenten Org de Rac besök denna sida.

 

Producent Org de Rac Land Sydafrika Region Swartland
Årgång 2016 Typ Mousserande Storlek 750 ml Alkohol 12,5 %
Druva 100 % Chardonnay Art. nr. 7744101
Lagring 3 år SUR LIE
159 kr
  • Sydafrikanskt bubbel från ekologisk odling samt tillverkat av 100 procent chardonnay enligt ”methode cap classique”. Det innebär att vinet vilar på jästfällningen i varje enskild flaska i minst tolv månader. Förebild är vinerna från Champagne. Org de Rac har alltid odlat druvor ekologiskt vilket de är väl kända för, även internationellt. Härlig gulfruktig smak med inslag av rostat bröd, mandel och frisk syra. Utmärkt till skagenröra eller till räkor med aioli.
    Aftonbladet, 8 November 2019