Nyårsmiddag – Trerätters middag med vintips!
En riktig festmåltid. Det bästa är att den är enkel att laga. Vissa delar i receptet kan du laga dagen innan om du vill. Läs igenom hela receptet innan du…
Fruktig, ungdomlig smak med inslag av fat, skogshallon, kryddor, plommon, choklad och viol
Pava Garnacha Tintorera kommer från en by som heter Higueruela, belägen i den östra delen av provinsen Albacete. Vinregionen hör till Kastilien-La Mancha och området Almansa.
Higueruela är beläget ca 10 mil från medelhavet och vingårdarna ligger på en altitud om 900 till 1100 meter över havet. Denna altitud ger en förvånansvärt hög syra och fräschör till vinet som är ovanligt i denna varma delen av Spanien.
Vinrankorna växer i sandig kalkhaltig jord utan mycket organiskt material vilket ger låga men koncentrerade skördar. Klimatet är ett rigoröst torrt medelhavsklimat med väldigt kalla vintrar och varma somrar. På grund av den höga altituden har området kalla nätter även på den mycket varma sommaren, vilket gör att tiden druvorna mognar förlängs, detta ger upphov till låga skördar med en hög koncentration av färg, tanniner och aromer som ger ett tydligt uttryck av druvans typicitet.
Producenten har genom åren samlat över 1500 hektar vinodlingar och Servicios de Contratas Rústicase Industriales, S.L har ett långt samarbete med producenten Los Aljibes.
Druvan Garnacha Tintorera är en så kallad teinturierdruva, vilket innebär att den har rött fruktkött. De flesta vindruvor ger en färglös druvjuice när de pressas men för denna druva så blir det en intensivt röd druvjuice, nästan som den vackra klänningen på flaskan.
Vinrankorna är 30 år gamla och direkt efter skörd så för-macererades druvorna vid 10° för att erhålla optimal aromatisk komplexitet. En temperaturkontrollerad jäsning och maceration pågick sedan i 10 dagar och aldrig över 25° för att behålla druvans karaktär. Efter den malolaktiska jäsningen i ståltankar så lagrades vinet i 4 månader på amerikansk ek i en luftkonditionerad vinkällare. Klarning och filtrering utfördes innan buteljering, och vinet fick sedan vila två månader på flaska.
Producent Los Aljibes Winery | Land Spanien | Region Almansa | |
Årgång 2021 | Typ Rött | Storlek 750 ml | Alkohol 13,5 % |
Druva 89% Garnacha Tintorera 11% Syrah | Smakstil Fruktigt & Smakrikt | Art. nr. 26258 | |
Lagring Fyra månader på amerikanska ekfat |
En riktig festmåltid. Det bästa är att den är enkel att laga. Vissa delar i receptet kan du laga dagen innan om du vill. Läs igenom hela receptet innan du…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.