Roaring Meg Riesling (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra
Producent Mount Difficulty Wines Land Nya Zeeland Region Central Otago
Årgång 2023 Typ Vitt Storlek 750 ml Alkohol 13 %
Druva 100% Riesling Smakstil Friskt & Fruktigt Art. nr. 9113801

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av persika, honungsmelon, äppelblommor, mineral, krusbär och lime.

Egenskaper

Vinet är fruktigt, med mycket frisk smak med inslag av persika, honungsmelon, äppelblommor, mineral, krusbär och lime. Serveras vid 8-10°C som aperitif, till sallader eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Ursprung & framställning

Roaring Meg Riesling kommer från ett område som heter Central Otago på Nya Zeeland, vilket är ett av världens, sydligaste vinområden. Druvorna till Roaring Riesling kommer från vingårdar i utkanten av staden Cromwell. Nederbörden i området är oftast under 400 millimeter per år.

Vinrankorna växer i sedimentär mager jordmån med inslag av kalk.

Växtsäsongen 2023 i Central Otago skiljde sig mycket från resten av landet. Efter en mild och blöt vinter följde en varm och ovanligt lugn vår, vilket ledde till stark skottillväxt och fruktsättning. Efter blomningen ökade sommarvärmen, och Cromwell upplevde sin varmaste januari någonsin. Vi började skörda i mitten av mars, men en köldknäpp från söder under första veckan i april satte ett välkommet bromstryck på mognaden, vilket gjorde att majoriteten av våra druvor utvecklade mer smak och tanninmognad. Vi avslutade skörden i mitten av maj, vilket resulterade i en längre skördeperiod med utmärkt kvalitet.

Druvorna skördades mot slutet av säsongen vid optimal mognad. Juicen fick sedimentera över natten och sedan försiktigt överföras för jäsning. Vinet jästes med kultiverad jäst vid låg temperatur för att behålla druvsortens karaktär, främja textur och fyllighet utan att kompromissa med smakrikedomen. Vi avbröt jäsningen när vi ansåg att vinet hade nått en ideal balans mellan socker och syra. Därefter klarnades och filtrerades vinet lätt innan buteljering.

Alc. 13%

T/A 8.1g

L-1 pH 2.92

Residual Sugar 15g L-1

Veganvänligt.

Producenten bakom Roaring Meg Riesling heter Mount Difficulty Wines.

Mt Difficulty Wines grundades i mitten av 1990-talet av fyra nya vinmakare som precis planterat egna vingårdar – Molyneux, Mansons Farm, Verboeket Estate och Full Circle. Men inte förrän 2004 formaliserades projektet. Den första årgång som lanserades var 1998 – en pinot noir och en chardonnay. Sedan 1999 är Matt Dicey vinmakare. Serien Roaring Meg lanserades 2004.

 

Recept och inspiration