Roaring Meg Riesling

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Fruktig, mycket frisk smak med inslag av persika, honungsmelon, äppelblommor, mineral, krusbär och lime.

Roaring Meg Riesling kommer från ett område som heter Central Otago på Nya Zeeland, vilket är ett av världens, sydligaste vinområden. Druvorna till Roaring Riesling kommer från vingårdar i utkanten av staden Cromwell. Nederbörden i området är oftast under 400 millimeter per år.

Vinrankorna växer i sedimentär mager jordmån med inslag av kalk.

År 2020 var en klurig årgång med en lång och kall vår samt kalla perioder under tillväxtfasen ute i vingårdarna. Årgång 2021 var raka motsatsen och en fantastisk gåva från moder natur. Årgången gav betydligt mindre stress än vad Central Otago är känd för. En varm vår inledde tillväxtsäsongen vilket gav vinrankorna en bra start. Januari var sedan svalare samt blötare vilket återfuktade jordarna och saktade ner mognaden, detta resulterade i små intensivt smakande druvor. När skörden började hade druvorna kommit långt fram i sin mognad med ytterst välmående frukt. Skörden var tack och lov tillbaka till normala volymer i de flesta områden. År 2021 har gett oss vin med excellent smak och struktur.

Druvmusten fick stabiliseras under en natt innan den drogs om till jästtankarna. Jäsningen skedde sedan under kontrollerad temperatur och avbröts när det fortfarande fanns en viss mängd restsocker kvar. Vinet vilade sedan på ståltank innan det buteljerades.

Vinet är fruktig, mycket frisk smak med inslag av persika, honungsmelon, äppelblommor, mineral, krusbär och lime. Serveras vid 8-10°C som aperitif, till sallader eller till rätter av fisk eller skaldjur.

Alc 12%

T/A 7.8 g/l

pH 3.0

Socker 21 g/l

Producenten bakom Roaring Meg Riesling heter Mount Difficulty Wines.

Mt Difficulty Wines grundades i mitten av 1990-talet av fyra nya vinmakare som precis planterat egna vingårdar – Molyneux, Mansons Farm, Verboeket Estate och Full Circle. Men inte förrän 2004 formaliserades projektet. Den första årgång som lanserades var 1998 – en pinot noir och en chardonnay. Sedan 1999 är Matt Dicey vinmakare. Serien Roaring Meg lanserades 2004.

 

Producent Mount Difficulty Wines Land Nya Zeeland Region Central Otago
Årgång 2021 Typ Vitt Storlek 750 ml Alkohol 12 %
Druva 100% Riesling Smakstil Friskt & Fruktigt Art. nr. 9113801

Recept och inspiration