Fruktig, mycket frisk smak med inslag av persika, honungsmelon, äppelblommor, mineral, krusbär och lime.
Egenskaper
Vinet är fruktigt, med mycket frisk smak med inslag av persika, honungsmelon, äppelblommor, mineral, krusbär och lime. Serveras vid 8-10°C som aperitif, till sallader eller till rätter av fisk eller skaldjur.
Ursprung & framställning
Roaring Meg Riesling kommer från ett område som heter Central Otago på Nya Zeeland, vilket är ett av världens, sydligaste vinområden. Druvorna till Roaring Riesling kommer från vingårdar i utkanten av staden Cromwell. Nederbörden i området är oftast under 400 millimeter per år.
Vinrankorna växer i sedimentär mager jordmån med inslag av kalk.
Växtsäsongen 2023 i Central Otago skiljde sig mycket från resten av landet. Efter en mild och blöt vinter följde en varm och ovanligt lugn vår, vilket ledde till stark skottillväxt och fruktsättning. Efter blomningen ökade sommarvärmen, och Cromwell upplevde sin varmaste januari någonsin. Vi började skörda i mitten av mars, men en köldknäpp från söder under första veckan i april satte ett välkommet bromstryck på mognaden, vilket gjorde att majoriteten av våra druvor utvecklade mer smak och tanninmognad. Vi avslutade skörden i mitten av maj, vilket resulterade i en längre skördeperiod med utmärkt kvalitet.
Druvorna skördades mot slutet av säsongen vid optimal mognad. Juicen fick sedimentera över natten och sedan försiktigt överföras för jäsning. Vinet jästes med kultiverad jäst vid låg temperatur för att behålla druvsortens karaktär, främja textur och fyllighet utan att kompromissa med smakrikedomen. Vi avbröt jäsningen när vi ansåg att vinet hade nått en ideal balans mellan socker och syra. Därefter klarnades och filtrerades vinet lätt innan buteljering.
Alc. 13%
T/A 8.1g
L-1 pH 2.92
Residual Sugar 15g L-1
Veganvänligt.
Producenten bakom Roaring Meg Riesling heter Mount Difficulty Wines.
Mt Difficulty Wines grundades i mitten av 1990-talet av fyra nya vinmakare som precis planterat egna vingårdar – Molyneux, Mansons Farm, Verboeket Estate och Full Circle. Men inte förrän 2004 formaliserades projektet. Den första årgång som lanserades var 1998 – en pinot noir och en chardonnay. Sedan 1999 är Matt Dicey vinmakare. Serien Roaring Meg lanserades 2004.
Instruktioner: Fläskköttbullar: Blanda fläskfärs, ägg, koriander, vitlök, ingefära, salt och peppar i en skål. Rör om tills allt är väl blandat. Forma små köttbullar och stek dem i en stekpanna…
Fläsk likt kyckling har en fantastisk förmåga att ta till sig smaker och detta recept maximerar det. Gör så här: Låt fläskköttet bli rumstempererat. Sätt ugnen på 180°C. Kvarta päronen…
Denna härliga soppa blir en ljuvligt smakrik förrätt eller en huvudrätt och passar utmärkt att servera gäster efter en promenad i sensommarens svampskog. Gör så här: Skär korven i bitar.…
Låt dig svepas med till Asiens aromatiska kök med denna mustiga musselsoppa som kombinerar torskens milda smak med musslornas djup och kokosmjölkens krämighet. Med inslag av citrongräs, ingefära och chili…
30 min, 4
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.