Rissoles med kyckling och zucchini
Gör så här: Blanda färs, panko, parmesan, salladslök,vitlök och ägg i en stor skål. Pressa ur överflödigt vatten ur zucchinin och tillsätt till skålen. Krydda generöst med salt och peppar.…
Välkommen till vårt utbud av mousserande viner. Under varje artikel kan du läsa mer om vinet och dess ursprung, se vilka systembolag som har det inne just nu eller beställa det online via systembolaget för avhämtning eller hemleverans. Längre ned hittar du också en guide som bjuder på kunskap och tips kring mousserande vin.
Mousserande vin är ett kolsyrat vin, i regel vitt och torrt. Men det finns också mousserande rosévin och sött rött vin, sparkling shiraz från Australien är ett exempel.
Inom EU är det kraftigt bubblande viner som kallas mousserande, medan lättare bubblande viner istället kallas pärlande.
Det finns flera tillverkningsmetoder för mousserande viner, och de varierar i torrhet, sötma och fruktighet.
Det finns olika typer av mousserande vin, där de särskiljande faktorerna framför allt är ursprung, druvsorter, tillverkningsmetod och lagringstid.
För att ett mousserande vin ska få kallas Champagne gäller att det ska ha producerats i regionen Champagne i Frankrike, enligt den traditionella metoden.
Vanligaste druvorna är chardonnay, pinot noir och pinot meunier.
För att ett mousserande vin ska få kallas Cava gäller att det ska ha producerats i Spanien, enligt den traditionella metoden med minst 10 månaders lagringstid. Alkoholhalten ska ligga mellan 10,8 och 12,8 procent.
Det finns regler för vilka druvor som får användas: macabeo, pinot noir, chardonnay, grenache, malvoisie, xarel-lo, trepat, parellada eller monastrell. Druvorna måste också komma från en godkänd kommun i Spanien.
För att ett mousserande vin ska få kallas Prosecco gäller att det ska ha producerats i regionen Venetien i norra Italien, enligt tankjäsningsmetoden med 18-24 månaders lagring på ståltank innan buteljering.
Prosecco tillverkas på druvan glera. Från början var namnet på druvan prosecco, men 2009 bytte man namn på den för att skydda vinet Prosecco.
Det finns flera metoder för att tillverka mousserande vin. Den grundläggande principen vid tillverkning av mousserande vin är att den kolsyra som frigörs av koldioxid när socker jäses till alkohol stängs inne i vinet.
Traditionella metoden, även kallad Champagne-metoden – med en andra jäsning på flaska. Champagne, Cava, Franciacorta och Crémant tillverkas enligt den traditionella metoden.
Tankjäsningsmetoden, även kallad charmat-metoden – med en andra jäsning på ståltank. Prosecco tillverkas enligt denna metod.
Kolsyremetoden, även känd som läskedrycksmetoden – med tillsatt kolsyra. Ovanlig och illa ansedd metod.
Méthode rural, även kallad den ursprungliga metoden – med buteljering vid en inte helt avslutad första jäsning. Metoden är vanlig i regionen Limoux i södra Frankrike.
I traditionella metoden och tankjäsningsmetoden som är de främsta tillverkningsmetoderna jäses vinet en andra gång. Då tillsätts små mängder socker och jäst, varpå behållaren där vinet lagras återförsluts. När vinet mognat är nästa steg att mata ut överskottsjästen, och reglera sötman.
Nivån av sötma som kallas dosage varierar från 0 till över 50 gram per liter.
Brut nature: 0–3 gr/l
Extra brut: 3–6 gr/l
Brut: 6–12 gr/l.
Ovan under olika typer av mousserande vin har vi listat vilka druvor som används för Champagne, Cava och Prosecco. Både gröna och blå druvor används i tillverkningen av mousserande viner.
Chardonnay hör till de vanligast förekommande gröna druvorna, och pinot noir till de vanligast förekommande blå druvorna.
Att områdestypiskhet fått en alltmer framträdande roll i vinvärlden har inneburit en större mångfald bland druvorna som används för att skapa bubbelvin.
När du tittar i vårt utbud av viner kan du bland annat filtrera efter druva.
Ja, mousserande vin passar som aperitif innan maten, och som sällskapsvin vid festliga tillfällen. Men räkna inte bort det som matvin! Fisk och skaldjur, fågel, kalv, smårätter och soppor av olika slag är exempel på mat som mousserande vin passar till.
TIPS: Mousserande vin till grillat
När du ska matcha mousserande vin och mat bör du liksom när det gäller andra typer i vin tänka på att matcha smakerna, och även ha tillbehören i åtanke – såser, marinad etc.
Här är några tumregler:
Kolsotad salmalax med blomkålspuré och picklad rödlök i kombination med ett glas bubbel är exempel på en ljuvlig mat- och dryckesupplevelse. För mer inspiration se Vin & vänners receptsamling, där du alltid får ett matchningstips.
I vårt utbud kan du bland annat filtrera efter mat som vinerna passar till.
Mousserande vin ska serveras väl kylt, vid 6–10 grader. Förutom att det ger bästa dryckesupplevelsen minskar det risken för att det skummar över när du öppnar flaskan. Du tempererar det mousserande vinet genom att förvara det i kylen i minst 2-3 timmar. Behöver du kyla bubblet snabbt? Ställ flaskan i en metallhink till hälften fylld med vatten och till hälften fylld med is. Efter en halvtimme är då vinet lagom kallt.
Servera mousserande vin i champagneglas – höga, smala glas på fot. Det är en fördel om glaset är rätt tulpanformat, eftersom det låter aromerna komma fram och landa rätt i munnen. Har du investerat i ett moget årgångsvin passar också större vinglas utmärkt. Fyll glaset till max två tredjedelar för att ge aromerna utrymme, och undvika att vinet skummar över kanten.
Mousserande vin som ska lagras ska förvaras liggande, för att korken inte ska torka. Förvara vinet på ett mörkt ställe där temperaturen är jämn under dygnet, optimalt 10-12 grader men 8-20 grader är också godtagbart.
Ett tips för dig som vill fördjupa dig är Systembolagets temasidor.
Med stor kunskap, passion och engagemang erbjuder Vinia kvalitetsviner för alla smaker och plånböcker. Vår fokus sedan starten 2006 är är starka relationer med producenter med gemensamma värderingar, och vi har många lyckade samarbeten runt om i världen. När du väljer ett mousserande vin från Vinia vet du att det ligger omsorg bakom i alla led.
Gör så här: Blanda färs, panko, parmesan, salladslök,vitlök och ägg i en stor skål. Pressa ur överflödigt vatten ur zucchinin och tillsätt till skålen. Krydda generöst med salt och peppar.…
Rotfruktssäsongen pågår för fullt och en mustig palsternacksoppa är en ljuvlig rätt efter en lång promenad i den lite krispigare luften. Gör så här: Skala och hacka löken fint. Skala…
Detta är ett av våra godaste pastarecept med kantareller. Krämig och god och en massa smaker som höjer skogens guld till en ny nivå. Gör så här. Koka upp rikligt…
Detta recept har vi fått från våra vänner på magasinet VEGO. Gör så här: Bouillabaisse 1. Fräs gul lök, purjolök och vitlök i olivoljan tills all lök har blivit mjuk…
Blanda Alfredosåsen och den rostade vitlöken i en mixer och mixa tills det är helt slätt; ställ åt sidan. Tillsätt oljan i en stor kastrull eller gjutjärnsgryta på medelhög värme.…
Gör så här Fördeg Värm upp mjölken till fingervarmt. Blanda sedan i det med vetemjöl och jäst och kör det i en matberedare på mellanfart tills fördegen gått ihop till…
Gör så här Saffranslag Mortla strösocker och saffran (gärna hela pistiller) och lägg över det i en liten burk med lock och blanda i konjak eller vodka. Kan stå i…
Gör så här Botten Sätt ugnen på 190 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund springform cirka 22 – 24 cm i diameter med löstagbar kant. Sikta vetemjöl, potatismjöl…
Gör så här Pajdeg Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och nyp ihop med fingertopparna till en jämn deg. Det går även bra att blanda…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.