Verus Furmint (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Gräsig med toner av äpple och persika. En frisk syra med fin balans. Ett delikat vin med bra längd som passar utmärkt till fisk och skaldjur.

Verus Vineyards grundades av tre vänner och vinodlare; Božidar Grabovac, Danilo Šnajder och Rajko Žliča

”Vi samlade ihop våra familjers vingårdar, expertis och arbete och öppnade en vinkällare i lokalerna där det förr låg ett bageri under våren 2007. Vi enas i vår historia, familje-traditioner och dedikation till vinets världs, då våra föräldrar och förföräldrar alltid arbetat med vingårdar och vin”

”Verus är ett Slovenskt ord som betyder Sant, verkligt, ärligt och äkta och används även för att beskriva något opretentiöst och rättvist. Vi strävar efter att alltid ha denna inställning till de vi möter och hoppas att våra viner uppvisar samma egenskaper.”

Klimatet

Hela regionen har ett tempererat klimat. Närheten till den Donuabäckenet och alperna samt närheten till det adriatiska havet har ett djupt inflytande på klimatet.

Alla årstiden präglas av intermittenta varma och kalla samt våta och torra perioder. Kallvintrar medför risken för frost, medan heta somrar med sina frekventa stormar bär risk för hagel. Dessa ständiga väderombyten ger varje årgång sin egen prägel.

Den genomsnittliga årstemperaturen är mellan 9 och 10 C. Solen skiner 2.600-2.800 timmar per år (antalet timmar av sol över 120W / m2). I genomsnitt faller 900 till 1000 mm nederbörd per år, av detta 550 mm under tillväxtperioden (från april till september).

Blommande börjar vanligtvis i början av juni. Skörden sker vanligen från andra hälften av september till mitten av oktober.

Jordmån

Grå lera och sandig kalksten råder i vingårdarna. Bergrunden består av tertiär mjuk karbonatsten från perioden Pliocene och Miocene. Jordarna varierar dock från tunga till tunga. Högre upp och på sluttningar dominerar ljusare och sandigare jordar medan de lägre områdena har fler lerpartiklar. Vinrankorna är vanligtvis på de lättare, väldränerade och fattigare jordarna. För att undvika erosion och för att underlätta odlingen är alla vingårdar gräsbevuxna.

Vitikultur

Alla vingårdar odlas på ett miljövänligt sätt i enlighet med riktlinjerna för ett hållbart jordbruk.

Producenten använder enkel Guyot-beskärning och uppbindning för att säkerställa att tillräckligt med solljus och luftcirkulation är fördelaktig för en balanserad tillväxt.

På de brantaste, mest dynamiska terrängerna finns terrasserade vingårdar med 2000 vinstockar / ha. På terrasser med en vinkel av mindre än 30 % planteras vingårdarna vertikalt med 4.000 vinrankor / ha.

Druvorna handplockas och enbart de helt mogna och friska druvorna som är fulla av smak plockas. Oskadade och hela druvklasar kyls sedan och transporteras i små korgar i luftkonditionerade fordon in till vineriet.

Skörden är 6-8 t / ha, 1,5-2,5 kg / vin; beroende på vinterns årgång, sort och ålder.

Specifik väderrapport/skörd för Verus Furmint 2017:

Januari 2017 var en kall månad med temperaturer under noll och som kallast -12 grader på gränsen till vinterfrost. Detta följdes av en exceptionellt varmt februari och mars vilket gjorde att knoppning började tidigt. I mitten av april när knopparna redan var utvecklade så kom en kallfront vilket gav en vår-frost.

Våren fortsatte sedan med varmt väder vilket bidrog till att vi såg blomning redan den 30e Maj. Sommaren var ovanligt varm och torr vilket accelererade mognaden av druvorna och skörden började redan den 30e augusti. Början av denna skör var fantastisk medan den andra delen av september var regnig vilket gav en del botrytis i vingården.

Då vi startade skörden vid exakt rätt tidpunkt så var merparten av druvorna i optimalt tillstånd och i den 28 september insåg vi att vi lyckats undvika en rad olika ”naturkatastrofer” så som frost, hagel, sommarhetta och regn i September utan några större konsekvenser. Resultatet var hälsosamma mogna druvor med rik smak och hög syra.

Kalla druvor skördades i små 12 kilos perforerade plockkorgar och druvorna pressades sedan hastigt. Huvuddelen av druvjuicen är frirunnen och en liten del pressades. Varje steg av processen hade minimal syrepåverkan.

Jäsningen pågick sedan i ca 3 vekor i ståltankar kring en temperatur av 15-20 grader. Ca 10% av vinet lagrades på 2-3 år gamla Seguin Moreau-fat om 225 samt låg ca 4 månader kvar på sin jästfällning. Vinet filtrerades sedan försiktigt och buteljerades i februari.

 

Producent Verus Vineyards Land Slovenien Region Stajerska Slovenija
Årgång 2017 Typ Vitt Storlek 750 ml Alkohol 12,5 %
Druva 100% Furmint Art. nr. 76225-01
119 kr