Ladda ner bilagor från Dropbox

Verus Vineyards Sauvignon Blanc (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Torrt, friskt och druvtypiskt vin med inslag av passionsfrukt, kiwi, vinbärsblad, fläder, krusbär och örter.

Verus Vineyards grundades av tre vänner och vinodlare; Božidar Grabovac, Danilo Šnajder och Rajko Žliča

”Vi samlade ihop våra familjers vingårdar, expertis och arbete och öppnade en vinkällare i lokalerna där det förr låg ett bageri under våren 2007. Vi enas i vår historia, familje-traditioner och dedikation till vinets världs, då våra föräldrar och förföräldrar alltid arbetat med vingårdar och vin”

”Verus är ett Slovenskt ord som betyder Sant, verkligt, ärligt och äkta och används även för att beskriva något opretentiöst och rättvist. Vi strävar efter att alltid ha denna inställning till de vi möter och hoppas att våra viner uppvisar samma egenskaper.”

Klimatet

Hela regionen har ett tempererat klimat. Närheten till den Donuabäckenet och alperna samt närheten till det adriatiska havet har ett djupt inflytande på klimatet.

Alla årstiden präglas av intermittenta varma och kalla samt våta och torra perioder. Kallvintrar medför risken för frost, medan heta somrar med sina frekventa stormar bär risk för hagel. Dessa ständiga väderombyten ger varje årgång sin egen prägel.

Den genomsnittliga årstemperaturen är mellan 9 och 10 C. Solen skiner 2.600-2.800 timmar per år (antalet timmar av sol över 120W / m2). I genomsnitt faller 900 till 1000 mm nederbörd per år, av detta 550 mm under tillväxtperioden (från april till september).

Blommande börjar vanligtvis i början av juni. Skörden sker vanligen från andra hälften av september till mitten av oktober.

Jordmån

Grå lera och sandig kalksten råder i vingårdarna. Bergrunden består av tertiär mjuk karbonatsten från perioden Pliocene och Miocene. Jordarna varierar dock från tunga till tunga. Högre upp och på sluttningar dominerar ljusare och sandigare jordar medan de lägre områdena har fler lerpartiklar. Vinrankorna är vanligtvis på de lättare, väldränerade och fattigare jordarna. För att undvika erosion och för att underlätta odlingen är alla vingårdar gräsbevuxna.

Vitikultur

Alla vingårdar odlas på ett miljövänligt sätt i enlighet med riktlinjerna för ett hållbart jordbruk.

Producenten använder enkel Guyot-beskärning och uppbindning för att säkerställa att tillräckligt med solljus och luftcirkulation är fördelaktig för en balanserad tillväxt.

På de brantaste, mest dynamiska terrängerna finns terrasserade vingårdar med 2000 vinstockar / ha. På terrasser med en vinkel av mindre än 30 % planteras vingårdarna vertikalt med 4.000 vinrankor / ha.

Druvorna handplockas och enbart de helt mogna och friska druvorna som är fulla av smak plockas. Oskadade och hela druvklasar kyls sedan och transporteras i små korgar i luftkonditionerade fordon in till vineriet.

Skörden är 6-8 t / ha, 1,5-2,5 kg / vin; beroende på vinterns årgång, sort och ålder.

Vinifikation: Druvorna handskördades tidigt på morgonen i små korgar om 12kg. De förflyttades sedan i temperaturstyrda skåpbilar in i vineriet. Druvorna var sedan avstjälkade och förflyttades sedan till en sluten membranpress där de omedelbart och försiktigt pressades vid ett lågt tryck om max 12 bar.

All förflyttning av de pressade druvorna skedde genom ytterst liten syrepåverkan. Druvjuicen fick sedan vila och kylstabiliseras i minst 24h vid en temperatur om 12 grader. Efter detta omtappades den rena druvjuicen till en annan tank där en jäsning började efter ett par dagar vid en temperatur mellan 15-20 grader i 14-21 dagar.

Efter jäsningen omtappades och svavlades vinet och fick ligga på en fin jästfällning innan det försiktigt filtrerades, kallstabiliserades och vid behov proteinstabiliserades.

Vinet är veganvänligt.

Visa mindre
Producent Verus Vineyards Land Slovenien Region Stajerska Slovenija
Årgång 2017 Typ Vitt Storlek 750 ml Alkohol 12,5 %
Druva 100% Sauvignon Blanc Art. nr. 2720
119 kr
Hitta vinet på ditt närmaste systembolag

Hitta Verus Vineyards Sauvignon Blanc på ditt närmsta systembolag.

Mitt närmaste systembolag
  • Härligt frisk sauvignon blanc med massor av krusbär, nässlor, jord och allmänt prunkande grönt. På etiketten står regionen Stajerska i Slovenien som har sitt alldeles egna syrliga uttryck av druvan. Släng ihop en bönsallad ”fižolova solata ” och toppa med getost.
    Sydsvenska dagbladet, 25/8-2018