Gulaschsoppa med gräddfil och persilja


Du behöver
Gulaschsoppa
1kg högrev
2 msk smöl
Vegetabilisk olja
2 medelstora gula lökar, tärnade
4 medelstora morötter, tärnade
2 blast, med blad, tärnade
1 röd paprika, urkärnad och tärnad
5 vitlöksklyftor, krossade
4 msk söt paprikapure
2 msk kumminfrö, krossade
4 msk tomatpuré
3 lagerblad
2 liter köttbuljong
4 potatisar, skalade och skurna i små tärningar
Flingsalt
Nymald svartpeppar
Gräddfil
Bladpersilja
Gulaschsoppa är fantastiskt vintermat och passar utmärkt efter en lång dag i skidbacken eller ute i vårt vackra vinterlandskap.
Gör så här:
Putsa bort fett och senor från köttet och skär det i lagom stora bitar. Blanda mjöl med en tsk salt och peppar i en stor skål. Tillsätt köttet och blanda väl så att allt kött pudras med mjölet.
Hetta sedan upp en matsked olja i en stor stekpanna och bryn köttet i flera omgångar. Lägg inte i för mycket kött så det då snarare ångas än får en fin smakrik yta. Lägg det färdigstekta köttet åt sidan.
Värm under tiden lite olja i en stor tjockbottnad panna, tillsätt lök, morötter, selleri, röd paprika och vitlök. Koka försiktigt i ca 10 minuter tills de börjar mjukna.
Tillsätt därefter nötkött, paprika, paprikapuré, kummin, tomatpuré och lagerblad och häll sedan i nötbuljongen.
Rör om väl, täck pannan och låt sjuda i minst 1½ timme tills köttet börjar bli mört. Tillsätt potatisen och fortsätt att sjuda i ytterligare 30 minuter. Smaka av med salt och peppar innan servering.
Servera soppan i skålar med en generös klick gräddfil och toppa med hackad persilja. Servera även med ett gott bröd till.
För att matcha denna mustiga gryta så tipsar vi om Carpone Durif. Ett riktigt mustigt och smakrikt vin som dessutom kommer i en miljövänlig PET-flaska.
Tips: Om ni gillar lite chilihetta så låt en chili puttra med under 30-60 minuter. Det kan dock vara bra att smaka av chilin innan, så att den inte är för stark, då vi vill ha lite hetta som ett komplement snarare än att skapa en stark rätt.
Hoppas det smakar!





