Pappardellepasta med svamp och parmaskinka

Art.nr.

Du behöver

4 + 2 matskedar olivolja
6 skivor parmaskinka
450g blandad svamp (t.ex. kantareller, ostronskivling, shiitake)
2 schalottenlök, medelstora och finhackad
1 tsk timjan blad, plus mer för servering
salt, nymalen peppar
250 ml kycklingbuljong/eller lätt saltad hönsbuljong
1 Paket pappardelle eller fettuccine
⅓ dl vispgrädde
2 msk osaltat smör

Hetta upp hälften av oljan i en tjockbottnad kastrull/gryta på medium värme. Lägg i skivorna av parmaskinka och stek dem tills de är knapriga, vänd dem en eller två gånger. Lyft över till pappershanddukar och låt dem rinna av. Det är viktigt att pannan inte blir för varm så att brända smaker uppstår.

Tillsätt den resterande delen av oljan, ca 2 msk, i samma kastrull på hög värme. Tillsätt svampen och rör runt då och då tills att de är brynta och gyllene, detta bör ta ca 5-8 minuter. Sänk sedan värmen och tillsätt den fint hackade schalottenlöken, timjan och krydda med salt och peppar. Sänk värmen och tillsätt sedan buljongen. Låt såsen sjuda tills det återstår ett tunt lager i botten av kastrullen.

Samtidigt som såsen sjuder, koka pastan i en stor kastrull med saltat vatten, rör runt då och då. Ta pastan när den är väldigt al dente, ca 3 minuter innan den tid som är angiven på paketet. Lyft över pastan till kastrullen med svampen och tillsätt ca 250ml av pastavattnet.

Smula ner hälften av parmaskinkan i kastrullen samt öka värmen till medium så att vätskan sjuder. Rör runt ofta så att all pasta täcks av sås. När pastan är al dente, vilket bör ta ca 2 minuter, tillsätt grädde och låt det koka upp, ca 1 minut.

Ta av från värmen och tillsätt smör samt smaka av med salt och peppar. Blanda pastan och såsen väl och servera i djupa skålar toppat med timjan samt resterande del av parmaskinka samt ett par skivor hyvlad parmesan.

 


Föregående inlägg