Nyfiken på Mencìa?

Sedan det romerska rikets dagar så har vinodlare odlat den blå druvan Mencía i de nordvästra delarna av den Iberiska halvön. Med dess långa historia i området är den perfekt anpassad till det klimat och kultur som området erbjuder.

Mencía används idag i ett flertal olika vinstilar och skapa i huvudsak aromatiska, fruktiga viner med mycket färg och en matvänlig syra som dessutom har god lagringspotential. Under en lång tid trodde många att Mencía och Cabernet Franc var samma druva då de delar flertalet egenskaper men så idag vet man att så inte är fallet. Troligen är det en druva som kommit från norra delarna av Portugal i Dão- och Douroregionerna genom en korsning av druvorna Patorra och Alfrocheiro. I alla fall om vi ska tro många i området. Det finns säkert flertalet fransmän som fortfarande hävdar att den har sitt ursprung i Frankrike.

Idag odlas druvan i huvudsak i vindistrikten Bierzo, Rias Baixas, Ribeiro och Valdeorras.

Mencíadruvorna växer i täta kluster och kompakta kluster med mediumstora druvor med tjockt skal. De har en blålila färg med en hög koncentration av polyfenoler, fullproppade med antioxidanter.

Historiskt sett så skapades kanske inga stora viner av druvan, men på senare tid så har ett par producenter satt Bierzo på vinkartan, i det så kallade Bierzobältet, med vinet som odlas på hög höjd och i lerig kalkrik mark. Luna Beberide är just ett sådant vin där vinet odlas på vingårdslägen mellan 450 och 900 meters höjd med sluttningar i söderlägen. Dessa lägen, vars eroderade bergssidor under århundraden har skapat råmaterialet till jordmånen, skapar grunden till dessa moderna kvalitetsviner.

På dessa höghöjdslägen har tiden inte ändrats mycket.

Mencía – det perfekta matvinet.

Mencía är en riktigt gastronomisk druva som går att matcha väldigt brett tillsammans med mat. Prova att kyl ner en flaska Luna Beberide till ca 10 grader och prova tillsammans med sushi eller fetare fiskrätter. Hemmagjord pizza med spansk skinka är en underbar matchning eller till i princip alla sorters kötträtter. Ett utmärkt val till nyårsmiddagens oxfilé.

Dess fruktiga karaktär i kombination med hög syra gör att det mesta fungerar väl tillsammans.

Om producenten:

Vinet Luna Beberide kommer från ett område som heter Villafranca del Bierzo, Valdetruchas och ligger precis bredvid en tusenårig pilgrimsled, som ringlar sig genom denna kuperade terräng.

Familjeägda Bodegas Luna Beberide grundades 1987 i regionen Bierzo. Grundfilosofin är och har varit sedan start att respektera Jorden och att använda varje druvsort på bästa möjliga sätt utifrån varje druvsorts förutsättningar.

Under 80-talet hade den innovativa Bernardo en önskan om att modernisera vinsektorn i sitt land och skapade därför en fem hektar stor experimentzon i Finca ”El Francés” i Cacabelos. Där experimenterade producenten med 25 druvor från hela världen. Men genom åren och av erfarenhet så ligger fokus idag främst på Mencía samt Godello som ger sitt namn till producentens yngre viner.

Idag drivs företaget av Alejandro Luna Beberide som fortsätter skapa viner på samma sätt som hans far Bernardo startade.

Hoppas ni får möjlighet att njuta av en flaska Finca Luna Beberide. Se även gärna filmen från producenten här nedan. Eller se den direkt på Youtube via denna länk.

Finca Luna Beberide

Art.nr. 252801

Finca Luna Beberide

  • Fyllighet
  • Strävhet
  • Fruktsyra

Kryddig, nyanserad smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, choklad, fikon, oregano, peppar, svarta vinbär och vanilj. Läs mer…Föregående inlägg
Nästa inlägg