Chardonnay Q&A – 8 frågor & svar

Här kommer svaren på 8 frågor om Chardonnay vi ofta får på mässor.

1. Är Chardonnay en druva eller en vinproducerande region?

Chardonnay är en grön druva som producerar vita viner i princip alla vinregioner världen över.

2. Var kommer druvan Chardonnay från?

Druvan kommer från de östra delarna av Frankrike, närmare bestämt Bourgogne. Detta område anses göra de bästa Chardonnayvinerna i världen.

3. Vilken sorts viner görs av druvan Chardonnay?

Chardonnaydruvan är mest känd för att producera torra vita viner, där smakprofilen är allt från viner med knastertorr hög syra till feta och krämiga fruktbomber.

4. Hur mycket kostar en flaska Chardonnay?

Chardonnay kan kosta allt från kring 50 kronor till flera tusen kronor per flaska.

5. Vad är skillnaden mellan Chablis och Chardonnay?

Ni vet redan vad Chardonnay är efter svaren ovan 😉 Chablis är ett vindistrikt som ligger i Bourgogne där viner med väldigt fina syror, mineralitet och mindre frukt framställs. En del tror att Chablis och Chardonnay är samma sak, men det ena är alltså ett vindistrikt och det andra är en druva. Däremot så får ett vin gjort i Chablis endast göras på druvan Chardonnay.

6. Vad är en fatad Chardonnay?

I slutet av 1900-talet var amerikanerna galna i kraftigt fatad Chardonnay. Det vill säga där druvjuicen fått lagras i nya ekfat vilket ger smöriga och feta toner i vinerna. Idag eftersöks mer balanserade viner där faten snarare ger struktur till frukten, utan att ta över.

7. Går det att göra Champagne på Chardonnay?

Absolut! Chardonnay är en av de tre druvor som utgör mer än 99,9 % av den totalt odlade arealen i Champagne. Chardonnay tillsammans med Pinot Noir och Pinot Meunuier blandas oftast tillsammans. Det går även att göra Champagne på 100 % Chardonnay; detta kallas för Blanc de Blanc.

8. Vad är skillnaden mellan en Chardonnay från Bourgogne och en Chardonnay från Nya Världen?

Den största skillnaden ligger i att nya världenviner oftast är fruktigare och går mot mer tropiska frukter. Detta på grund av att det i regel är varmare i nya världen. I Bourgogne är vinerna oftast torrare, har mer syra vilket är ett resultat av ett svalare klimat. Med det sagt så finns det så klart undantag. Eden garden of dreams har till exempel mycket av båda dessa karaktärsdrag och det beror på att svala vindar kyler ner vingården på kvällarna samtidigt som den heta solen i Australien värmer på ordentligt under dagarna.

Nu kan du briljera nästa gång någon frågar 😉

Eden garden of dreams (Nyhet)

Art.nr. 2627-07

Eden garden of dreams (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Ett ekologiskt torrt friskt och generöst fruktigt vin med inslag av äpplen, tropiskt frukt, citrus och en lätt fatkaraktär. Läs mer…Föregående inlägg