Krämig laxgryta

Eden garden of dreams (Nyhet)

Art.nr. 2627-07

Eden garden of dreams (Nyhet)

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

Ett ekologiskt torrt friskt och generöst fruktigt vin med inslag av äpplen, tropiskt frukt, citrus och en lätt fatkaraktär. Läs mer…


Du behöver

Lax

2 msk extra virgin olivolja
4 (170-g) laxfiléer, torkade med hushållspapper
Havssaltsalt
Nymalen svartpeppar
3 msk  Smör
3 vitlöksklyftor, hackade
3 ½ dl halverade körsbärstomater
4 ¾ dl babyspenat
1 ⅛ dl tjock grädde
⅔ dl nyriven parmesan
⅔ dl hackade örter (som basilika och persilja), plus mer till garnering
Citronklyftor, för servering (valfritt)

Gör så här:

Värm olivoljan i en stor stekpanna på medelhög värme. Krydda laxen överallt med salt och peppar. När oljan sjuder men inte ryker, lägg till laxen med skinnsidan upp och stek tills den är djupt gyllene, vilket tar cirka 6 minuter. Vänd och stek i ytterligare 2 minuter. Överför till en tallrik.

Sänk värmen till medel och tillsätt smör. När smöret har smält, rör ner vitlök och tillaga tills den blir aromatisk, ca 1 minut. Tillsätt körsbärstomater och smaka av med salt och peppar. Koka tills tomaterna börjar spricka, tillsätt sedan spenat. Koka tills spenaten börjar skrumpna.

Rör ner grädde, parmesan och örter och låt blandningen sjuda. Sänk värmen till låg och låt sjuda tills såsen är något reducerad, cirka 3 minuter.

Lägg tillbaka laxen i stekpannan och häll över såsen. Sjud tills laxen är genomstekt, ca 3 minuter till.

Garnera med mer örter och pressa citron ovanpå innan servering. Servera tillsammans med pasta, ris eller pressad potatis.