Rostad vitlök och kycklingsoppa med mafaldinepasta


Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva (Nyhet)
Generös, rikt fruktig och harmonisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, nötter, apelsin och fräsch syrlig längd. Läs mer…
Du behöver
Soppan
1 ⅛ dl rostade vitlöksklyftor
480g Alfredo-sås
550 g benfria kycklingbröst utan skinn, (hackade i 3-cm bitar)
1 matsked olivolja
1 matsked vetemjöl
3 matskedar smör
110 g svamp, skivad
1 ⅛ dl gul lök, hackad
9 ½ dl kycklingfond (eller buljong)
4 ¾ dl röd mjölk
1 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad basilika
1 tsk italiensk krydda
¼ tsk mald muskotnöt
¼ tsk röd paprikaflingor (mer efter smak)
1 ⅛ dl riven parmesanost
10 lasagnepasta, mafaldine eller liknande
2 msk hackad persilja, till servering
Blanda Alfredosåsen och den rostade vitlöken i en mixer och mixa tills det är helt slätt; ställ åt sidan.
Tillsätt oljan i en stor kastrull eller gjutjärnsgryta på medelhög värme. Tillsätt kycklingen och tillaga i 4-6 minuter, krydda med en stor nypa salt och peppar tills kycklingen är genomstekt. Lägg upp på en tallrik, ställ åt sidan till senare. Tillsätt 1 matsked smör i samma stekpanna, låt det smälta, tillsätt sedan svampen och fräs dem i ungefär 5-6 minuter eller tills svampen får färg; ta upp på samma tallrik som kycklingen.
Koka pastan enligt förpackningens anvisningar, strax innan al dente. Skölj av och ställ åt sidan.
Tillsätt de återstående två matskedarna smör i grytan och lägg i löken, låt dem fräsa och svettas i cirka 5-6 minuter eller tills de är genomskinliga. Strö mjölet över löken och rör om och låt mjölet koka i 1 minut. Vispa i kycklingbuljongen i en långsam, jämn ström. Gör sedan samma sak med mjölken. Häll i den förberedda rostade vitlöksblandningen, krydda med en nypa salt, vitlökspulver, italiensk krydda, mald muskotnöt och rödpepparflingor.
Låt soppan bara koka upp, sänk sedan värmen så att den bara sjuder försiktigt; låt puttra i 10 minuter. Rör ner parmesanosten och den kokta kycklingen, svampen och hackad persilja. Smaka av och justera med ytterligare salt om det behövs. Du kan också lägga till pastan direkt i grytan, eller om du väntar på rester, servera dem i skålar och toppa med soppa. Servera varmt!