Ugnsbakad lax med citron, örter och ugnsgrönsaker
Saftig ugnsbakad lax med citron, vitlök och färska örter, serverad med ugnsrostade grönsaker och en enkel citronsås. En fräsch, vinvänlig rätt där syra, örter och grönsaker gifter sig snyggt med…
Fatlagrat eller syrligt vitt vin är exempel på vad som passar till grönsaker. Som alltid är det tillagningssätt, kryddning och sammansättning av rätten som avgör. Här kan du botanisera bland viner i vårt sortiment som passar till grönsaker.
Tillagningssätt, kryddning och tillbehör tillsammans med personliga preferenser avgör vilket vin som passar bäst. Men visst finns det en del att tänka på när man väljer vin till grönsaksrätter!
Till grillade grönsaker passar fatlagrat eller syrligt vitt vin. Om man istället föredrar rött vin till de grillade grönsaker gör man klokt i att undvika strävt rött. Jordiga grönsaker och rotfrukter kombineras bäst med ett lättare rödvin eller ett friskt rosévin!
Om valet faller på syrliga tillbehör och fräscha sallader är ett syrligt vitt vin ett bra alternativ.
Se också: Viner som passar till sallad
Får grönsakerna sällskap av chili och vitlök? Då är ett mjukare vitt vin med sötma ett bra val för att balansera.
I ugnen och i stekpannan adderas ett större mått umami och tyngre viner kommer väl till pass. För den som föredrar vitt vin rekommenderas ett smörigt och ekfatslagrat. Även lättare röda viner fungerar bra i dessa sammanhang.
Hämta matinspiration bland Vin & vänners recept, där du alltid får tips på vilken dryck du kan kombinera maträtten med. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du dessutom nyheter, recept och vinkunskap direkt i din mejlkorg.
Vill du lära dig mer? Ett tips är att börja med Systembolagets smakskola som bland annat går igenom grundsmaker, konsistens och aromer.
Smaklig måltid!
Saftig ugnsbakad lax med citron, vitlök och färska örter, serverad med ugnsrostade grönsaker och en enkel citronsås. En fräsch, vinvänlig rätt där syra, örter och grönsaker gifter sig snyggt med…
Rustik fransk gryta från Alsace där surkål, fläsk och korv får koka långsamt tillsammans. Servera med Alsace Grand Cru Schlossberg Riesling – ett vin från Vinia som balanserar syra, sälta och rökighet med elegans.
Krispigt panerad kycklingschnitzel serverad med klassiska tyska tillbehör – smöriga spätzle och syrlig surkål. En rätt som kombinerar frasig yta med mjuk, len och frisk kontrast. Instruktioner Förbered kycklingen: Banka…
En smakrik och mustig gryta med rötterna i Louisiana. Cajun Gumbo är full av djupa, rökiga smaker från korv, räkor och en mörk roux. Serveras traditionellt med ris och är…
En riktig klassiker i ny tappning! Krispig, gyllene schnitzel serverad med en fräsch och krämig Waldorfsallad på äpple, selleri, valnötter och romansallad. Kombinationen av sälta, sötma och syra blir perfekt…
Krispig kycklingfilé med katsu-sås, ris och broccoli. Friskt, fruktigt och helt perfekt med LXRY Sparkling från Australien.
En modern tolkning av japansk ramen där krispig schnitzel möter lena nudlar, kokt ägg och fräsch salladskål. Kombinationen av umami, textur och fräschör blir komplett tillsammans med det friska och…
Tonkatsu är Japans svar på schnitzel – krispigt panerad fläskkotlett serverad med fluffigt ris, fräscha grönsaker och en sötstark tonkatsusås. En fantastisk kombination av sälta, krisp och umami, perfekt balanserad…
Klassisk fläskschnitzel med krispig panering, serverad med fräsch potatissallad och ruccola. En rätt som kombinerar sälta, syra och fräschör – perfekt till ett friskt och aromatiskt vitt vin som Mooi…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.