Jamaican jerk chicken med grillad ananas och rödkålssallad
Jerk chicken med grillad ananas, rödkål och koriander – en smakrik, fruktig och färgglad rätt med karibiska vibbar. Serveras gärna med ett kylt glas Chin Chin Red.
Fatlagrat eller syrligt vitt vin är exempel på vad som passar till grönsaker. Som alltid är det tillagningssätt, kryddning och sammansättning av rätten som avgör. Här kan du botanisera bland viner i vårt sortiment som passar till grönsaker.
Tillagningssätt, kryddning och tillbehör tillsammans med personliga preferenser avgör vilket vin som passar bäst. Men visst finns det en del att tänka på när man väljer vin till grönsaksrätter!
Till grillade grönsaker passar fatlagrat eller syrligt vitt vin. Om man istället föredrar rött vin till de grillade grönsaker gör man klokt i att undvika strävt rött. Jordiga grönsaker och rotfrukter kombineras bäst med ett lättare rödvin eller ett friskt rosévin!
Om valet faller på syrliga tillbehör och fräscha sallader är ett syrligt vitt vin ett bra alternativ.
Se också: Viner som passar till sallad
Får grönsakerna sällskap av chili och vitlök? Då är ett mjukare vitt vin med sötma ett bra val för att balansera.
I ugnen och i stekpannan adderas ett större mått umami och tyngre viner kommer väl till pass. För den som föredrar vitt vin rekommenderas ett smörigt och ekfatslagrat. Även lättare röda viner fungerar bra i dessa sammanhang.
Hämta matinspiration bland Vin & vänners recept, där du alltid får tips på vilken dryck du kan kombinera maträtten med. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du dessutom nyheter, recept och vinkunskap direkt i din mejlkorg.
Vill du lära dig mer? Ett tips är att börja med Systembolagets smakskola som bland annat går igenom grundsmaker, konsistens och aromer.
Smaklig måltid!
Jerk chicken med grillad ananas, rödkål och koriander – en smakrik, fruktig och färgglad rätt med karibiska vibbar. Serveras gärna med ett kylt glas Chin Chin Red.
En lätt och solig pastarätt där orzo möter syrlig preserved lemon, krispig zucchini och aromatisk basilika. Snabbt, friskt och otroligt gott – särskilt med ett glas ekologiskt vitt vin från Sydafrika.
Ljummen potatissallad med ugnsrostad potatis, zucchini och kapris. Smaksatt med örter och vitlöksdressing – perfekt till sommarens alla måltider!
En krämig, ugnsbakad gnocchigratäng med italienska smaker – perfekt comfort food med finess. Den smakrika gorgonzolan och de rostade valnötterna gifter sig fint med vinets fräschör och struktur. En rätt som bjuder på både djup och elegans!
En krämig och smakrik kycklingrätt inspirerad av Toscana. Den lena såsen med parmesan och grädde lyfts av syrliga soltorkade tomater och färsk spenat – perfekt att servera med pasta, ris…
Chin Chin – charkbrickans nya bästis (som inte är rosé) Tunna skivor fänkålssalami. En generös klick fikonmarmelad. Salt manchego, mild brie, färska jordgubbar och rostade nötter… Charkbrickan är en kär…
En rustik och smakrik zucchini- och getostpaj med örter, perfekt till ett glas bärigt rödvin som Chin Chin från Viña Morandé i Chile. Vinfavorit till vegetariska rätter!
En fräsch och färgglad förrätt som kombinerar jordig sötma från rödbetor med sälta från fetaosten och en nötig crunch från pumpakärnor. Perfekt till ett glas Chin Chin – ett lätt rött vin från Chile med toner av skogshallon, jordgubbar och granatäpple.
En klassisk tysk rätt där saftiga potatisknödel fylls med kryddig köttfärs och serveras med surkål smaksatt med bacon. En värmande och rustik husmansrätt – perfekt till ett glas veteöl eller…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.