Inbakade Päron i Smördeg med Vanilj- och Kanelpocherade Päron
Njut av dessa lyxiga inbakade päron i smördeg, pocherade i en söt blandning av vanilj och kanel. Den krispiga smördegen omsluter de mjuka och smakrika päronen, vilket gör denna dessert…
Här presenteras våra utvalda aperitifer. Under varje artikel kan du läsa mer om drycken och dess ursprung, se vilka systembolag som har det inne just nu eller beställa det online via systembolaget för avhämtning eller hemleverans.
Aperitif är en dryck som serveras med eller utan tilltugg före maten för att förhöja upplevelsen. Ordet kommer från franskans apéritif. Aperitif brukar även kallas aptitretare på svenska.
Till drycker som är klassiska som aperitifer hör aromatiska lätta och starka spritdrycker, starkvin och vindrinkar.
Vill du servera bubbel som aperitif kan du kika på vårt utbud av mousserande viner. Ibland är också en öl helt rätt som aperitif, till exempel en varm sommardag när det dröjer en stund innan maten serveras.
I framför allt Frankrike serveras också digestif i anslutningen till maten. Här går vi kort igenom skillnaden mellan aperitif och digestif.
En aperitif som alltså serveras före maten bör ha en tydlig fruktsyra, det åstadkommer dels en slags uppstramning i munnen som väcker och skärper smaksinnena, dels ökad salivproduktion som stimulerar aptiten.
En digestif serveras efter maten som pricken över i, och ska hjälpa matsmältningen. Den utgörs antingen av en söt eller stark dryck och dricks till skillnad från aperitifen alltid ren, aldrig blandad eller utspädd.
Ett tips för dig som vill fördjupa dig är Systembolagets temasidor.
Med stor kunskap, passion och engagemang erbjuder Vinia kvalitetsviner för alla smaker och plånböcker. Vår fokus sedan starten 2006 är är starka relationer med producenter med gemensamma värderingar, och vi har många lyckade samarbeten runt om i världen. När du väljer en aperitif från Vinia vet du att det ligger omsorg bakom i alla led.
Njut av dessa lyxiga inbakade päron i smördeg, pocherade i en söt blandning av vanilj och kanel. Den krispiga smördegen omsluter de mjuka och smakrika päronen, vilket gör denna dessert…
Lyxig friterad äggpanne med rökt lax och zucchinipannkaka är en elegant och sofistikerad rätt som kombinerar den delikata smaken av rökt lax med den unika konsistensen av en krispig friterad…
Hummer Thermidor är en klassisk fransk maträtt som först skapades i slutet av 1800-talet. Rätten fick sitt namn efter en pjäs som hette “Thermidor” av Victorien Sardou, som var populär…
Förvärm ugnen till 180°C. Smörj och mjöla två 23 cm kakformar eller klä dem med bakplåtspapper. Vispa smöret och sockret tills det är ljust och fluffigt, cirka 3-4 minuter. Tillsätt…
När bakade ni senaste en ljuvlig chokladkaka? Detta är vår favorit. Gör så här: Värm upp ugnen till 175°C. Smöra tre 23 cm kakformar och pudra med mjöl. Häll av…
När det kommer till att välja ett härligt sött vin till en söt dessert så gäller det att matcha sött med sött. Prova gärna en liten sipp av det föreslagna…
Denna rätt sägs ha sitt ursprung i New Orleans och är uppkallade efter dåtidens rikaste familj Rockefellers. Till detta njuter vi av Champagne som passar magiskt bra till ostronen och alla härliga smakförstärkare denna rätt medhar.
Laga en fantastiskt frasig och krämig chokladdessert på mindre än 15 minuter! Gör så här: Mixa Oreo-kexen, smör och en nypa salt i matberedaren till en massa. Känns det för…
En härligt chokladterrin är väl värt mödan och ett fantastiskt avslut på en härlig middag. Tillsammans med vårt ekologiska dessertvin Domaine Pouderoux kan det knappast bli godare
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.