Fläsksida med krispigt svål, potatismos och äppelsås
Saftig och långlagad pork belly med perfekt krispig svål, serverad med fluffigt potatismos och en syrlig äppelsås — en klassisk rätt som aldrig går ur tiden. De feta, möra tonerna…
Här presenteras våra utvalda aperitifer. Under varje artikel kan du läsa mer om drycken och dess ursprung, se vilka systembolag som har det inne just nu eller beställa det online via systembolaget för avhämtning eller hemleverans.
Aperitif är en dryck som serveras med eller utan tilltugg före maten för att förhöja upplevelsen. Ordet kommer från franskans apéritif. Aperitif brukar även kallas aptitretare på svenska.
Till drycker som är klassiska som aperitifer hör aromatiska lätta och starka spritdrycker, starkvin och vindrinkar.
Vill du servera bubbel som aperitif kan du kika på vårt utbud av mousserande viner. Ibland är också en öl helt rätt som aperitif, till exempel en varm sommardag när det dröjer en stund innan maten serveras.
I framför allt Frankrike serveras också digestif i anslutningen till maten. Här går vi kort igenom skillnaden mellan aperitif och digestif.
En aperitif som alltså serveras före maten bör ha en tydlig fruktsyra, det åstadkommer dels en slags uppstramning i munnen som väcker och skärper smaksinnena, dels ökad salivproduktion som stimulerar aptiten.
En digestif serveras efter maten som pricken över i, och ska hjälpa matsmältningen. Den utgörs antingen av en söt eller stark dryck och dricks till skillnad från aperitifen alltid ren, aldrig blandad eller utspädd.
Ett tips för dig som vill fördjupa dig är Systembolagets temasidor.
Med stor kunskap, passion och engagemang erbjuder Vinia kvalitetsviner för alla smaker och plånböcker. Vår fokus sedan starten 2006 är är starka relationer med producenter med gemensamma värderingar, och vi har många lyckade samarbeten runt om i världen. När du väljer en aperitif från Vinia vet du att det ligger omsorg bakom i alla led.
Saftig och långlagad pork belly med perfekt krispig svål, serverad med fluffigt potatismos och en syrlig äppelsås — en klassisk rätt som aldrig går ur tiden. De feta, möra tonerna…
En klassisk tysk rätt där saftiga potatisknödel fylls med kryddig köttfärs och serveras med surkål smaksatt med bacon. En värmande och rustik husmansrätt – perfekt till ett glas veteöl eller…
En värmande och smakrik husmansrätt från södra Tyskland där rökt kassler samsas med krämig savojkål, knaperstekt bacon och potatis i panna. Perfekt till en veteöl – men fungerar även utmärkt…
Szegediner Gulasch är en smakrik och mustig ungersk-österrikisk gryta där fläskkött långkokas med surkål, paprika och kummin. Kombinationen av syra, kryddighet och mustighet gör den till en riktig favorit i…
Maultaschen är en traditionell rätt från Schwaben i södra Tyskland. Dessa stora fyllda dumplings liknar ravioli och innehåller en smakrik blandning av kött, spenat och kryddor. De kan serveras i buljong, smörstekt eller gratinerade.
En härlig variant på den klassiska belgiska rätten Moules Frites där vi ersätter vitt vin med weissbier. Ölet ger musslorna en fyllig smak med toner av banan, kryddnejlika och en mild syra. Perfekt att servera med krispiga hemmagjorda pommes frites och en krämig aioli.
Ät en klassiskt tysk lunch som kombinerar det bästa av rustika smaker och autentisk tysk matkultur. Dessa Hot Dogs med Bratwurst, surkål och cornichons är enkla att laga men otroligt…
Käsespätzle är en klassisk tysk comfort food som ofta kallas “tysk mac and cheese”. De hemlagade spätzlen blir möra och fylliga, medan den krämiga osten och den söta, krispiga löken…
Om receptet Schweinshaxe är en traditionell tysk rätt där fläskläggen får en krispig yta och mört inre, perfekt för en rustik middag. Kapuziner Hefe-Weissbier tillsätter en unik karaktär till rätten…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.