Sauté de veau med champinjoner och grönsaker
Sauté de veau är en klassisk fransk gryta med möra kalvgrytbitar, champinjoner och smakrika grönsaker. Den lena såsen och de fylliga smakerna gör denna rätt perfekt för en lyxigare middag…
Att avsluta din måltid med en välmatchad dryck och dessert är en upplevelse som förhöjer hela middagen. Snäppet sötare än desserten bör vinet i allmänhet vara för en balanserad helhet. Här kan du botanisera bland viner i vårt sortiment som passar till dessert, som söta vita viner och starkviner.
Desserter kan vara allt från fruktiga och syrliga till krämiga och chokladiga. Nyckeln till att välja rätt vin är att förstå de olika smakprofilerna.
Till en söt efterrätt är det bra att servera ett ännu lite sötare vin, för att drycken inte ska upplevas syrlig eller bitter. Söta vita viner passar i allmänhet bra till söta desserter med bär eller frukt. Du kan också kika efter vin med fruktiga toner till den fruktiga desserten.
Mousserande viner är klockrena för smaklökarna efter en tung måltid. Bubblorna låter också aromerna rulla fram och samspelar fint med kylan i glass och sorbet.
Ibland kan ett torrt vin fungera bäst, särskilt om din dessert inte är mycket söt.
Söta starkviner och söta röda viner är ett bra val till desserter med mörk choklad. Till ljusare choklad kan också ljusare vin passa.
Vill du lära dig om grundsmaker, aromer och konsistenser? Ett tips är att börja med Systembolagets smakskola.
Vill du ha mer inspiration? Se Vin & vänners receptsamling, där du alltid får tips på en dryck som passar till maträtten. Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev får du dessutom nyheter, recept och vintips direkt i din mejlkorg.
Smaklig måltid!
Sauté de veau är en klassisk fransk gryta med möra kalvgrytbitar, champinjoner och smakrika grönsaker. Den lena såsen och de fylliga smakerna gör denna rätt perfekt för en lyxigare middag…
Njut av dessa lyxiga inbakade päron i smördeg, pocherade i en söt blandning av vanilj och kanel. Den krispiga smördegen omsluter de mjuka och smakrika päronen, vilket gör denna dessert…
En friskare fransman Cava French 75 är en uppgraderad version av cocktailklassikern French 75, där gin och champagne blandas med socker och citronjuice. Istället för champagne används cava som bas…
Ingredienser 2 cl Créme de Cassis 1 cl citronsaft Cava Roy Brut Nature 5 st blåbär 4–5 isbitar Instruktioner: Lägg isbitar och blåbär i ett glas Häll på Créme de…
Ingredienser 4 cl Aperol Cava Roy Brut Nature 1–2 skivor apelsin 0,5 dl sodavatten 4–5 isbitar Instruktioner: Fyll glaset med is Häll i aperol och pressa oljorna ur apelsinzesten ned…
Ingredienser 4 cl Flädersaft 2 cl citronsaft 4 cl rabarbersaft 5–6 Isbitar Cava Roy Brut Nature Instruktioner: Blanda flädersaft, rabarbersaft och citronsaft i en shaker med is Fyll på ett…
En tidlös klassiker med en twist En klassisk Bellini är en cocktail gjord på färsk persikopuré och mousserande vin, vanligtvis prosecco. Det är en lätt och fruktig drink som skapades…
Förvärm ugnen till 180°C. Smörj och mjöla två 23 cm kakformar eller klä dem med bakplåtspapper. Vispa smöret och sockret tills det är ljust och fluffigt, cirka 3-4 minuter. Tillsätt…
Gör så här: Blanda färs, panko, parmesan, salladslök,vitlök och ägg i en stor skål. Pressa ur överflödigt vatten ur zucchinin och tillsätt till skålen. Krydda generöst med salt och peppar.…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.