Rött vin

Välkommen till vårt utbud av rött vin. Under varje artikel kan du läsa mer om vinet och dess ursprung, se vilka systembolag som har det inne just nu eller beställa det online via systembolaget för avhämtning eller hemleverans. Längre ned hittar du också en guide som bjuder på kunskap och tips kring rött vin.

Om rött vin

Rött vin kommer från blå druvor, även om det förekommer att en viss del gröna druvor är med i tillverkningen. Det är i de blåa vindruvskalen som färgpigment och tanniner sitter – druvsaften är färglös. Vid jäsningen av röda viner, till skillnad från vita viner, får skalet vara kvar och lakas ur i musten. Det är det som ger vinet sin kulör och strävhet. Rött vin kan vara alltifrån ljusrött till mörkblått eller åt det svarta hållet i färgen.

Så tillverkas rött vin

Druvklasarna tas om hand direkt efter skörd. Om vinmakaren vill få ett strävt vin med örtiga aromer kan stjälkarna få följa med när druvorna krossas, förutsatt att de är mogna. Annars avstjälkas de. Must, skal, kärnor och fruktkött flyttas till ett jäskar, och det är vanligt att svaveldioxid tillsätts för att förhindra oxidation och oönskade mikroorganismer. 

Vinmakaren kan också justera musten: tillsatt vinsyra ökar fruktsyran, tillsatt kalcium- eller kaliumkarbonat minskar fruktsyran. Önskas ökad sockerhalt i musten kan socker tillsättas, vilket sedan jäser till alkohol i en metod som kallas chaptalisering. 

Urlakningen av skalen under jäsningen då färg och smakämnen frigörs kallas för maceration eller macerering. Hur länge processen pågår och vid vilken temperatur påverkar vinets slutgiltiga karaktär. (En kortare macerering är en av de vanligaste tillverkningsmetoderna av rosévin.) Ju längre urlakning och ju varmare temperatur, desto kraftigare vin. För vin som ska lagras vinet låter man musten macerera länge, för att utvinna så mycket som möjligt av de skyddande tanninerna. 

Därefter pressas druvmusten och separeras från skal, kärnor, och eventuella stjälkar, och vinet får mogna i ståltankar eller på träfat.

Under mognadstiden genomgår de flesta röda viner ytterligare en jäsning, som kallas malolaktisk omvandling. Då förändrar mikroorganismer syrorna i vinet; den bitiga äppelsyran omvandlas till mjukare mjölksyra.  

Nästa steg är en tids lagring på antingen ståltank, betongtank, eller ekfat. Fatlagring är ett sätt att ge vinet karaktär – det gör vinet stabilt, bidrar med längre hållbarhet och rostade toner av vanilj. 

När det är dags för buteljering väljer många att först klarna och filtrera vinet. Proteiner från jäsningen kan nämligen orsaka grumliga fällningar och slöjor. Dessa är ofarliga men många konsumenter föredrar ett klart vin. 

TIPS: Läs mer om klarningsprocessen i artikeln Vad menas med veganskt vin?

Efter buteljering får vinflaskorna ofta ligga en period (från ett par månader upp till flera år) för att vinet ska stabiliseras innan det skickas vidare för försäljning.

Fyra smaktyper bland röda viner

Röda viner brukar indelas i fyra olika smaktyper. Mjukt och bärigt, fruktigt och smakrikt, kryddigt och mustigt samt stramt och nyanserat.

Mjuka & bäriga röda viner

Lätta, friska och mjuka i smaken. Den här typen av röda viner har ofta sitt ursprung i franska regionerna Bourgogne och Beaujolais, eller italienska Piemonte och Bardolino. 

Fruktiga & smakrika röda viner

I allmänhet tydligt fruktiga röda viner med fruktsyra. Viner inom denna smaktyp kan vara mjuka eller sträva, lätta eller fylliga. Fruktiga och smakrika viner har ofta sitt ursprung i Nya världen – Sydafrika, Australien, Argentina, Chile och USA. 

Kryddiga & mustiga röda viner

Mustiga till karaktären med kryddiga aromer. Viner inom denna smaktyp kan vara lätta eller fylliga, mjuka eller sträva. De kan vara fatlagrade eller ha mognadstoner. Kryddiga och mustiga viner har ofta sitt ursprung i spanska regionen Rioja, franska Rhône eller italienska Valpolicella. 

Strama & nyanserade röda viner

Viner med och markerad syra och/eller tanniner, där spektrat av doft och smaker är brett. Strama och nyanserade röda viner har ofta sitt ursprung i franska regionen Bordeaux, italienska Barolo och Chianti eller spanska Priorat. 

Ett tips för dig som vill fördjupa dig är Systembolagets temasidor om rött vin. 

Druvor i rött vin

De vanligaste blå druvorna som används i rött vin är

Typiska druvor i mjuka och bäriga viner är 

  • Pinot noir
  • Nebbiolo
  • Gamay. 

Typiska druvor i fruktiga och smakrika viner är

  • Cabernet sauvignon
  • Merlot
  • Syrah/Shiraz
  • Malbec
  • Primitivo/Zinfandel. 

Typiska druvor i kryddiga och mustiga viner är 

  • Tempranillo
  • Syrah/Shiraz
  • Grenache
  • Sangiovese. 

Typiska viner som är strama och nyanserade är

  • Nebbiolo
  • Merlot
  • Cabernet Sauvignon
  • Sangiovese. 

TIPS: Så påverkar jordmånen vinet

När du tittar i vårt utbud av viner kan du bland annat filtrera efter druva.

Mat till rött vin

När du ska matcha rött vin och mat bör du liksom när det gäller andra sorters vin tänka på att matcha smakerna, och även ha tillbehören i åtanke – såser, marinad etc. 

Här är några fler tumregler:

  • Smakrik mat kräver smakrikt vin, gärna fruktigt.
  • Lättare rätter går ihop med lättare viner, som ofta är mjuka och bäriga.
  • Söt mat kombineras med ännu sötare viner.
  • Stark mat kombineras med mjukare, gärna bäriga och söta viner. Undvik sträva (tanninrika) viner. 
  • Fet mat fungerar med sträva viner, liksom lite syrliga viner. 
  • Proteinrik mat som kött, grädde och ost är en bra matchning för sträva viner
  • Mat med sälta gör upplevelsen av sträva viner mjukare. 

I vårt utbud kan du bland annat filtrera efter mat som vinerna passar till.

För mer inspiration se Vin & vänners receptsamling, där du alltid får ett matchningstips.

Så tempereras rött vin

Enklaste sättet att temperera rött vin är att ställa in det i kylskåpet 30 minuter innan servering.

Har du hört att rött vin ska serveras rumsvarmt? Det uttrycket kommer från en tid och plats där det saknades centralvärme, och det var betydligt svalare inomhus. Rött vin ska inte alltså inte serveras rumsvarmt, utan lätt kylt. 

Mjukt & bärigt rött vin serveras vid 14–16°C

Kryddigt & mustigt rött vin serveras vid 16–18°C

Fruktigt & smakrikt rött vin serveras vid 16–18°C

Stramt & nyanserat rött vin serveras vid 16–18°C

Du kan gärna servera vid en temperatur i den lägre delen av skalan, eftersom vinet snabbt värms i glaset.

Med näsa för rött vin

Med stor kunskap, passion och engagemang erbjuder Vinia kvalitetsviner för alla smaker och plånböcker. Vår fokus sedan starten 2006 är är starka relationer med producenter med gemensamma värderingar, och vi har många lyckade samarbeten runt om i världen. När du väljer ett rött vin från Vinia vet du att det ligger omsorg bakom i alla led.

Recept som passar till rött vin