Lagring
12 månader i 225 liters nya fat och därefter ytterligare fem månader i 225 liters franska fat som använts en gång tidigare.
Doft: Kraftfull mörk frukt med ton av mörka körsbär, björnbär, stänk av mycket mogna jordgubbar samt lätt kryddighet och toner av fat.
Smak: Stor och komplex fruktig smak där doften återspeglas även beträffande kryddighet och balanserad fatton. Kroppen är stor och helheten bär väl såväl tanniner som eldighet och det hela avslutas med en fin fruktsyrlighet.
Egenskaper
Färg: Djupt röd med viss rubin bräm.
Doft: Kraftfull mörk frukt med ton av mörka körsbär, björnbär, stänk av mycket mogna jordgubbar samt lätt kryddighet och toner av fat.
Smak: Stor och komplex fruktig smak där doften återspeglas även beträffande kryddighet och balanserad fatton. Kroppen är stor och helheten bär väl såväl tanniner som eldighet och det hela avslutas med en fin fruktsyrlighet.
Vinet är stiltypiskt och läckert redan nu men det har också en fantastisk potential i källaren, åtminstone, de kommande fem åren.
Servering
Servera det gärna till en riktigt mustig gryta, höstens vilt eller en örtspäckad lammstek.
Ursprung & framställning
På en sluttning utanför den lilla staden Roa i Ribeira del Duero ligger Bodegas Viña Solorca omgiven av sina vingårdar.
Bodegan startades 1998 av José Victor Balbás Arroyo och har idag tillgång till cirka 120 hektar vingårdar med en medelålder av 30-40 år på stockarna. Här har man specialiserat sig på Ribeira del Dueros karaktärsdruva, Tempranillo. I Ribeira kallas den även Tinta del Pais och Tinto Fino. Kärt barn har många namn men druvsorten och växtplatsen har givit vinerna från Ribeira del Duero världsrykte.
Hos Solorca är man medvetna om detta och hanterar rankor och frukt med största omsorg. Där läget passar växer rankorna som ”bush vines” (Goblet) och i andra lägen uppbundna på tråd (Espalier).
All frukt, vilket är en hel del, cirka en miljon kilo skördas för hand och vinifieras efter läge och ålder på rankorna i en modern källare med temperaturreglerade tankar. Efter att de sedan provats så lagras vinerna på fat för en kortare eller längre tid. En del kommer att bli Roble efter åtta månader på fat och en större del kommer att lagras längre till Crianza, Reserva, Gran Reserva. Ibland gör man även utvalda årgångar, Vendemia Seleccionada.
Totalt finns cirka 2200 fat källarna av främst fransk ek men också en del amerikanska fat samt en mindre del ungerska.
Idag är det en ny generation ”vid rodret” på bodegan genom Gonzalo Balbás Peñas som med samma starka passion och ambition driver kvalitetsarbetet vidare. Ett arbete som genom åren bekräftats genom mängder av utmärkelser i Concours Mondial de Bruxelles med flera.
Det vin vi har nöjet att lansera i alla Systembolagets 446 butiker den första december i år är 2104 Viña Solorca Crianza 2019 vilket har 15 % alkohol och efter vinifieringen har lagrats 12 månader i 225 liters nya fat och därefter ytterligare fem månader i 225 liters franska fat som använts en gång tidigare.
Hitta Viña Solorca Crianza på ditt närmsta systembolag.
Lammgryta, flankstek med rostad potatis eller en gryta på chorizo och bönor – tre måltider som kommer sitta som en smäck till ovan vin. Viña Solorca är ungt, friskt och fasligt prisvärt. Adressen är Ribera del Duero och smaken består av plommon, skogsbär, tobak, anis, kakao, samt en och annan tannin.
Sofia Ander, Dinvinguide Dec 2021
Smakrikt med en generös smak av körsbär, mörka bär, anis, rostad ek och vanilj i mycket spansk, områdestypisk, stil. Priset är mycket plånboksvänligt och vinet är gott nu och väl prisvärt, men blir sannolikt ett klockrent fynd med några års ytterligare lagring
Denna värmande linssoppa kombinerar saftigt kycklingbröst, mustiga grönsaker och fylliga linser i en smakrik tomatbas. Perfekt för en mysig middag och full av näring och rökiga smaker. Den rustika tillagningen…
Reverse Sear Côte de Boeuf är en elegant och smakrik köttupplevelse som kombinerar långsam ugnsbakning med en snabb bryning på hög värme för att uppnå perfekt mörhet och en krispig…
Många av vinflaskorna på Systembolagets hyllor har internationella medaljer i brons, silver och guldvalör. Men varifrån kommer dessa medaljer och vad innebär det? Här är en urval av några av…
I Ribera del Duero äts det väldigt mycket lamm och en lammgryta eller lammstek är något som flera gånger i veckan äts i denna del av Spanien. Här kommer ett…
Många av er är kanske lite nyfikna på vad Sous-Vide är för något. Handeln säljer mängder av Sous-vide stavar och det är många som har börjat laga mat på detta…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.