Ugnsbakad Feta Pasta med Rostade Tomater och Ost
Denna trendiga ugnsbakade feta pasta är både enkel och smakrik. Med krämig fetaost och saftiga, ugnsrostade tomater får du en smakexplosion i varje tugga. Perfekt för en snabb och imponerande…
Välkommen till vårt utbud av rosévin. Under varje artikel kan du läsa mer om vinet och dess ursprung, se vilka systembolag som har det inne just nu eller beställa det online via systembolaget för avhämtning eller hemleverans. Längre ned hittar du också en guide som bjuder på kunskap och tips kring rosévin.
Rosé är populärt både att njuta i ensam majestät, som aperitif och i kombination med olika maträtter. Rosévin är antagligen det mest mångsidiga vinet i världen och alltid ett pålitligt val. Det bör generellt konsumeras ungt, och alltid väl kylt för en optimal dryckesupplevelse.
Det framställs av blå druvor, men det finns fler än en metod att producera rosévin. De två huvudsakliga metoderna för att tillverka rosévin är macerering och saignéemetoden.
Precis som vid rödvinstillverkning är det druvskalen från blå druvor som ger färg till vinet, och även en betydande del av vinets smak och doft. En del av druvskalen får ligga i karet med den nypressade druvjuicen och urlakas – processen kallas macerering. När det är rosévin som ska tillverkas pågår macereringen kortare tid och voilá – vinet blir rosa. Även för rosévin varierar tiden utifrån vilka egenskaper hos vinet som önskas.
Vid saignéemetoden (från franskans blöda) utnyttjas den must som tappas av från rödvinstanken när man vill skapa smakintensivt, fylligt rödvin.
Oavsett tillverkningsmetod jäser och lagras rosevin oftast på tank och alltså inte på ekfat. Det jäses vid 15–20 grader, precis som vita viner. Jäsningen pågår längre tid än vid framställning av röda viner. Därigenom bevaras den fruktighet och fräschör som utmärker rosévin. Vinet buteljeras ungt.
Blandningsmetoden, att blanda en liten del rött vin med vitt vin för att på så sätt få önskad färg är sällsynt bland rosévin. Det förekommer något oftare bland mousserande viner.
När man pratar om roséviner brukar man prata om två olika smaktyper. Friskt och bärigt signalerar att vinet är lätt och fräscht i smaken. Fruktigt och smakrikt i sin tur är fylligare och med högre sötma.
Smaktypen kännetecknas av hög fruktsyra, ofta med toner av röda bär, som smultron och hallon, och citrusfrukter som blodgrape och blodapelsin. Dessa roséviner är oftast ljusa i färgen, ibland åt det orangea hållet.
Den här typen av rosé har ofta sitt ursprung i franska Provence, Bandol, Pemonte eller spanska Baskien, men är också på frammarsch i Nya Världen.
Hos denna smaktyp brukar man hitta toner av jordgubbar, persika, granatäpple och geléhallon. Till skillnad från friska och bäriga roséviner är dessa viner fylliga och mer åt det söta hållet. Till färgen är de mörkare rosa, blårosa eller mer åt det röda hållet.
Den här typen av rosé har ofta sitt ursprung i Chile, Australien, USA eller franska Tavel.
Blå druvor av alla de slag kan användas i rosévin. Även om druvskalen är med en kort tid under framställningen av rosé så påverkas rosévinets karaktär av vilken druva som används.
När du tittar i vårt utbud av viner kan du bland annat filtrera efter druva.Ett tips för dig som vill fördjupa dig är Systembolagets temasidor om rosévin.
– Rosévin är otroligt mångsidigt, och det är förvånande ibland hur väl de gifter sig med tilltugg, smårätter, sallader, pizza, gratäng men även fågel, kalv, lamm etcetera, säger Ewa Weckström.
TIPS: Ewa Weckström som är en av Sveriges främsta vinexperter och provningsledare har skapat en spännande vinprovning med Vinias roséviner.
Eftersom rosé ligger mitt emellan vitt och rött i smak fungerar det bra till lättare kött- och fiskrätter, kyckling, sallader och småplock. Friskheten i rosé gör även att de kan bli en bra match till mat som är lite fet eller kombineras med feta såser.
TIPS: Styr smaken av rosévinet med hjälp av sött, salt och surt i maten
Rosé matchar också väl till tomaträtter, som kan vara knepiga att hitta rätt kombination till. Roseviner ger lite mer kropp samtidigt som de ofta har en härlig syrlighet som rimmar väl med tomaten.
Matcha gärna friska och bäriga rosèviner med fiskgrytor, tapas, tapenade eller matiga sallader. Eller servera som aperitif!
Matcha gärna fruktiga och smakrika roséviner med mat med kraftigare smak som grillad fisk, ljusare kött med feta tillbehör, asiatiskt och bufféer. Dessa viner är dessutom charkbrickans bästa matchning; en fruktig rosé har ofta förmågan att höja smakerna på charkuterierna eller ostarna och fungerar väl med tillbehören. Rosé med hög sötma är en bra kombo till starkare mat – sötman lindrar hettan.
I vårt utbud kan du bland annat filtrera efter mat som vinerna passar till.
För mer inspiration se Vin & vänners receptsamling, där du alltid får ett matchningstips.
Rosévin bör serveras vid 8–10 grader.
Rätt temperatur ger balans mellan fruktsyrans friskhet och aromerna i vinet, och därmed en optimal dryckesupplevelse. Om rosé serveras för varmt tappar upplevelsen i friskhet. Om det serveras för kallt tappar upplevelsen i doft och smak.
Ställ in rosévinet i kylen minst två timmar innan det ska serveras. Behöver du kyla det snabbt? Ställ flaskan i en metallhink till hälften fylld med vatten och till hälften fylld med is. Efter en halvtimme är då vinet lagom kallt.
Behövs särskilda glas till rosévin? Har du vitvinsglas till hands fungerar det utmärkt att servera rosévin i. Många glas är också kategoriserade som kombinerade rosé och vitvinsglas. Men visst finns även speciellt framtagna roséglas, och du som är mycket förtjust i rosévin och vill odla ditt vinintresse kan förstås fördjupa dig mer och botanisera bland olika vinglas.
Med stor kunskap, passion och engagemang erbjuder Vinia kvalitetsviner för alla smaker och plånböcker. Vår fokus sedan starten 2006 är är starka relationer med producenter med gemensamma värderingar, och vi har många lyckade samarbeten runt om i världen. När du väljer ett rosévin från Vinia vet du att det ligger omsorg bakom i alla led.
Denna trendiga ugnsbakade feta pasta är både enkel och smakrik. Med krämig fetaost och saftiga, ugnsrostade tomater får du en smakexplosion i varje tugga. Perfekt för en snabb och imponerande…
Detta recept på ugnsbakad vårkyckling med rädisor och gröna ärtor i en form är perfekt för en festlig middag. Den saftiga kycklingen, rostad till perfektion med citron och vitlök, omges…
Prova ett delikat och lättlagat recept på penne pasta med pesto, kyckling och citron. Denna måltid är en perfekt kombination av mört kycklingbröst och al dente pasta blandat med en…
Denna Hatyai friterad kyckling är en populär thailändsk gatumatsklassiker, känd för sin krispiga yta och saftiga inre. Den söta chilisåsen och de krispiga lökarna tillför en utsökt textur och smak…
Instruktioner: Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och koka spaghettin enligt anvisningarna på paketet tills den är al dente. Under tiden spaghetti kokar, värmer du olivoljan i en…
Hoppin’ John, eller Carolina Peas and Rice som det också kallas, är en traditionell rätt från södra USA som oftast serveras på nyårsdagen. Det sägs att det bringar lycka om…
Detta recept för Gnocchi med Tomatsås och Färsk Basilika är ett hjärtligt och traditionellt italienskt måltid som kombinerar mjuka, kuddliknande gnocchi med en rik och smakrik tomatsås. Genom att använda…
En härlig sommarkväll brer sig över horisonten. Solens sista strålar dansar på havets yta, och den lätta brisen för med sig dofter av salt och friskhet. Det är precis den…
Gör så här: Skär potatis och morot i medium stora bitar. Hacka löken grovt och finhacka vitlöken. I en stor kastrull, häll i olja och värm upp den till medium…
Börja skriva i textfältet här ovanför. Tryck på ESC för att avbryta.