Hoppin John

Pink Pet

Art.nr. 639501

Pink Pet

  • Sötma
  • Fyllighet
  • Fruktsyra

I doften finns intensiva toner av jordgubbar men också toner av rosor och viol. I smaken har vinet en väl balanserad syra och en viss struktur vilket gör att vinet är också ett perfekt matvin. Även i smaken finns tydliga toner av Jordgubbar och en del hallon. Läs mer…


Du behöver

3 dl black-eyed peas, blötlagda över natten och avrunna
6 dl långkornigt vitt ris
2 msk olivolja eller smör
1 stor gul lök, hackad
1 grön paprika, tärnad
2 selleristjälkar, hackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
250 g rökt sidfläsk eller bacon, tärnat
1 tsk rökt paprikapulver
1/2 tsk cayennepeppar (justera efter smak)
Salt och svartpeppar efter smak
8 dl grönsaks- eller kycklingbuljong
Färsk persilja eller salladslök för garnering

Hoppin’ John, eller Carolina Peas and Rice som det också kallas, är en traditionell rätt från södra USA som oftast serveras på nyårsdagen. Det sägs att det bringar lycka om man äter Hoppin’ John på nyårsdagen. Här är ett grundrecept för att tillaga denna maträtt:

Instruktioner:

  1. Börja med att hetta upp olivolja eller smör i en stor kastrull på medelvärme. Lägg i sidfläsket eller baconet och stek tills det börjar bli knaprigt.
  2. Tillsätt den hackade löken, paprikan, sellerin och vitlöken till kastrullen. Fräs tills grönsakerna blir mjuka och löken är genomskinlig.
  3. Rör ner de blötlagda svartaögonbönorna tillsammans med rökt paprikapulver, cayennepeppar, salt och svartpeppar. Låt allt steka tillsammans i några minuter.
  4. Häll i buljongen och låt blandningen komma upp till kokpunkt. Sänk sedan värmen och låt sjuda under lock i cirka 30-40 minuter, eller tills bönorna är mjuka men inte mosiga.
  5. Medan bönorna kokar, koka upp riset enligt anvisningarna på förpackningen till det är mjukt och fluffigt.
  6. När bönorna är klara, ta bort kastrullen från värmen och låt den vila några minuter.
  7. Servera svartaögonbönorna tillsammans med det nykokta riset och garnera med hackad persilja eller salladslök.

Tips: För en vegetarisk version kan du utesluta sidfläsket/baconet och använda grönsaksbuljong.

Denna rätt är både näringsrik och mättande och har en härlig kombination av rökiga, kryddiga och fräscha smaker. Det är enkel att anpassa efter egen smak och tillgängliga ingredienser. Smaklig måltid!


Föregående inlägg
Nästa inlägg